Crescătorii de bovine, nevoiţi să urmeze cursuri pentru atestate la cotele de lapte


Intră acum și în grupul de

Sute de crescători de bovine din judeţul Suceava vor fi nevoiţi să efectueze cursuri de specializare în meseria de crescător de animale, întrucât, fără a avea o atestare în acest domeniu nu pot să solicite cotă de lapte. Potrivit consilierului Ioana Podoleanu, din cadrul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Suceava (instituţia care organizează cursuri pentru agricultori), mulţi crescători nu au solicitat până acum cotă de lapte, ori şi-au suplimentat numărul de animale şi au nevoie acum de o cotă mai mare, iar orice cotă de la rezerva naţională poate fi solicitată doar de un crescător de animale atestat.

Aceasta a precizat că este vorba de sute de cursanţi. Cota de lapte este obligatorie pentru toţi crescătorii care vor să comercializeze lapte, direct în pieţe sau la procesatori.

În momentul de faţă, OJCA Suceava are în desfăşurare cursuri de crescător de animale, agroturism, apicultură şi pomicultură, după o perioadă de instruire de câteva luni şi după un examen, absolvenţii primind un atestat valabil în toată Uniunea Europeană. Cei mai mulţi agricultori urmează un curs de acest gen pentru a putea accesa un program de finanţare european.

Cursurile pot fi urmate de persoanele care au minimum opt clase şi costă 60 de lei.


Intră acum și în grupul de