În „criza” generată de gripa porcină, DSP se confruntă şi cu lipsa de personal


Intră acum și în grupul de

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în punctele vamale din judeţ vor exista mici centre de informare privind gripa porcină. „Problema este că noi ne confruntăm cu un deficit de personal în vămi. La Vicşani avem doar 3 cadre, în condiţiile în care ar trebui să avem 4,5 posturi. Tot atâtea ar trebui să avem şi la Siret, acolo existând în acest moment 4 cadre. Ar mai trebui angajaţi 2 oameni, dar posturile sunt blocate”, a declarat Alexandru Lăzăreanu.

„Mi-am instruit toţi oamenii ca să nu avem surprize. Toate precizările de la Ministerul Sănătăţii vor fi trimise şi în teritoriu, la spitalele şi Compartimentele de Sănătate Publică. Şi în cadrul DSP vor fi probleme în următoarea perioadă, şi nu ştiu cine va face toată treaba, şi va trebui să ne organizăm, deoarece şi de aici se pensionează mai multe persoane. De exemplu, numai de la Inspecţia Sanitară de Stat pleacă 3 persoane. Şi de la Inspecţia Muncii iese medicul la pensie”, a precizat şeful DSP Suceava.

Acesta a menţionat că este foarte posibil să se apropie şi de România gripa de origine porcină, o gripă ce se dezvoltă foarte repede. „Având în vedere gravitatea acestei boli, şi se crede că va fi o pandemie la nivel mondial, trebuie luate măsuri pentru evitarea acesteia. Această afecţiune nu se transmite prin consumul cărnii de porc dacă e prelucrată termic. Se transmite de la om la om”, a afirmat doctorul Lăzăreanu, cu precizarea că virusul uman se combină cu cel porcin, de aceea este unul foarte agresiv, de aceea la primele simptome de gripă normală trebuie contactat imediat medicul.

Totuşi, sezonul gripelor pare a se fi încheiat, pentru că la DSP Suceava nu a mai fost raportat nici un caz de gripă înregistrat săptămâna trecută, iar infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) sunt în scădere. „Săptămâna trecută am avut raportate doar 1.115 IACRS-uri cu 55 internări, iar la pneumonii şi bronhopneumonii numai 383 cu 78 de internări”, a declarat şeful DSP Suceava.

Alexandru Lăzăreanu a spus că cea mai importantă este igiena, iar în şcoli va fi introdusă obligativitatea spălării pe mâini a copiilor, fiind instituite chiar şi cursuri în acest sens.

Cât despre carnea de porc, şeful DSP Suceava a adăugat că România nu importă carne din acea zonă, dar nu exclude posibilitatea ca în această perioadă de criză, un „investitor mai ingenios să aducă şi să ne trezim că în unele depozite apare şi carne de porc din zonele afectate, de aceea în vămi controalele trebuie făcute cu rigurozitate”. Totuşi, şeful DSP a ţinut să mai precizeze încă o dată faptul că prepararea termică a cărnii, înlătură orice pericol.


Intră acum și în grupul de