Un sucevean de 98 de ani la Ziua Marinei: „Experiența războiului nu o să o pot uita niciodată. A fost foarte dureros”

Un bătrân de 98 de ani din comuna suceveană Dumbrăveni a participat la ceremonia dedicată Zilei Marinei Române, ce a avut loc pe 15 august la Constanța.

Vasile Filoti le-a povestit participanților despre experiența cruntă trăită în perioada războiului, arată Ministerul Apărării Naționale.

Redăm mai jos mesajul suceveanului:

Mă numesc Filoti Vasile. Am 98 de ani și sunt din Suceava, comuna Dumbrăveni. Am fost veteran de război. Acea experiență a fost cu adevărat trăită. Când o trăiești e una, nu că azi ai trăit-o și mâine ai uitat-o. Odată ce ai trăit acea experiență nu o uiți niciodată. Când îmi aduc aminte cât am suferit și cât am răbdat… Așa ceva nu poți uita!

Am o familie frumoasă, am băieți, nepoți, strănepoți. Ieri am venit la Constanța, am fost la un nepot la Mangalia și de acolo am venit aici, la Ziua Marinei. A fost un spectacol foarte frumos. 

Acele experiențe ale războiului le-am trăit. Am stat peste 4 ani de zile numai între gloanțe. În fața ochilor am văzut moartea. Nu pot uita acele amintiri. Odată ce ai trăit acele experiențe nu le uiți niciodată. Trebuia să am mare grijă. Dacă oleacă nu eram atent sau scoteam capul afară, acum nu mai eram. Erau doar morți. Peste tot. Mă gândeam că nu o să mai văd România niciodată. Am ajuns înapoi în țară, dar experiența războiului nu o să o pot uita niciodată. A fost foarte dureros
.”