Buget „bun”, dar insuficient pentru spitalele din judeţ


Intră acum și în grupul de

Bugetul CAS Suceava pentru acest an este în proporţie de 81,76 la sută faţă de cel al anului trecut precedent. Cu gândul la o rectificare pozitivă, preşedintele-director al CAS Suceava, Cristina Iordăchel, spune că bugetul este unul bun. Bugetul de anul acesta este în valoare de aproximativ 227 milioane lei, iar bugetul definitiv din 2008 a fost de 278 de milioane. „Pe parcursul anului vor fi rectificative şi vom ajunge la un buget peste cel de anul trecut”, este de părere şeful CAS Suceava.

De exemplu, pentru medicamente compensate şi gratuite s-au alocat aproape 51 de milioane lei, faţă de 56 de milioane anul trecut, ceea ce înseamnă cca 91%.
Spitalele au un buget aprobat care însumează 82,72% faţă de bugetul anului trecut, adică 103,9 milioane lei, faţă de 125,6 milioane lei. Din această sumă, CAS a contractat cu spitalele doar 98,5 milioane, restul de 5% fiind fondul de rezervă pentru situaţii de urgenţă.

Spitalul Judeţean Suceava are un buget de 65,4 milioane lei, Spitalul Rădăuţi – 11,762 milioane lei, Fălticeni – 9,278 milioane lei, Câmpulung Moldovensc- 7,388 milioane lei, Vatra Dornei – 5,347 milioane lei, Gura Humorului, 3,436 milioane lei, Siret – 1,983 milioane lei, Psihiatrie Câmpulung Moldovenesc – 1,821 milioane lei, Spitalul Particular Bethesda – 1,064 lei.

„Pentru toate spitalele, sumele acoperă salariile până în octombrie, inclusiv o parte din octombrie, iar în proporţie de 80% cheltuielile pentru medicamente şi materialele sanitare de la spitalul judeţean, iar în proporţie de 31% ale celorlalte spitale. Suma de contract pentru următoarele luni a fost negociată în aşa manieră încât să asigure sută la sută cheltuielile salariale. Diferenţele vor fi asigurate prin rectificativ aşa cum s-a întâmplat în fiecare an”, a afirmat Cristina Iordăchel.

Cel mai bun buget este cel pentru serviciul de urgenţă prespitalicească, mai exact cel pentru Serviciul Judeţean de Ambulanţă, în sumă de 12,3 milioane de lei, reprezentând 96% faţă de anul trecut.


Intră acum și în grupul de