Paradoxul vacanței mari – Vara la școală, cu bucurie!


Intră acum și în grupul de

La mijlocul lunii iunie, când sună ultimul clopoțel, profesorii se gândesc cum să-și încarce bateriile pentru următorul an școlar… mare, munte, deltă, soare, cărți savurate pe șezlong, tabere. Unii adaugă acestui șir de preferințe și Școala de vară AESv. Pentru că de 15 ani încoace timp de o săptămână, în fiecare august, porțile Liceului cu Program Sportiv se deschid pentru a-i lăsa pe toți cei care-și doresc să vină la școală, chiar de-i vacanța de vară.

Și anul acesta s-au deschis. Întâi pe 12 august, pentru 31 de elevi voluntari care timp de o săptămână s-au pregătit să-i primească așa cum se cuvine pe cei mici. Iar dacă la început de săptămână au venit pregătiți doar pentru distracție – pentru că, nu-i așa, o școală de vară pare doar joacă – la finalul ei au simțit că e și mai mult despre responsabilitate, despre a-ți oferi ajutorul chiar și fără să-ți fie cerut, despre răbdare.

Și a venit și 19 august 2019. 124 de copii s-au așezat nerăbdători în aula LPS pentru a afla cum este la școală… vara. Unii, prezenți pentru prima dată, puțin mai temători. Gândind spre eventuale provocări prea greu de depășit. Mulți cu experiență – tot atâtea prezențe câți ani de școală în bănci – nerăbdători să afle surprizele din acest an. Toți însă cu zâmbet. Cu zâmbet și părinții care-și știu copiii supravegheați, fără gadgeturi la îndemână și practicând sportul spre dezvoltare personală. Doar câţiva  bunici, disponibili spre a le fi alături nepoților în vacanță, nu înțeleg de ce la școală și vara…

Și-au început provocările în ,,Ziua cunoașterii”, ,,Ziua recuceririi steagurilor”, ,,Ziua călătoriei”, ,,Ziua sportului pentru toți”, ,,Ziua victoriei finale”. Fiecare zi a fost un pas înaite în dezvoltarea spiritului de echipă, a înțelegerii necesității respectării regulilor, în stârnirea plăcerii pentru jocuri în aer liber. Fiecare echipă și-a ales un nume, a compus un strigăt, a realizat un steag pe care a trebuit să-l recucerească depășind provocări în echipă, s-a dansat Zumba, s-au dezlegat mistere, s-a călătorit cu trenul, s-au legat prietenii cu cei de aceeași vârstă sau cu cei spre care priveau cu admirație, voluntarii.

Cei 15 profesori voluntari ai Asociației Educatorilor Suceveni, le-au fost alături copiilor în toate cele cinci zile de bucurie. Chiar dacă aceasta a însemnat/  două săptămâni de altfel de vacanță,  cu responsabilitate sporită, s-au bucurat pentru fiecare zâmbet de copil.

Cea de a cinsprezecea ediție a școlii de vară ,,Dezvoltare personală prin sport” a fost din nou un succes. O spun toți cei care au fost prezenți: organizatorii – Liceul cu Program Sportiv și Asociația Educatorilor Suceveni, partenerii – Inspectoratul Școlar Judeţean Suceava, Asociația Județeană Sportul pentru Toți Suceava, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională – dar mai ales copiii și părinții. Ultimii le-au spus reporterilor prezenți la închiderea școlii de vară că și-ar fi dorit să dureze măcar două săptămâni… Drept pentru care gândul organizatorilor zboară din nou la vacanță, din nou la august, la următoarea ediție a școlii de vară.

Prof. Maria Adriana Nichitean- voluntar AESv


Intră acum și în grupul de