DSP Suceava: Copiii din Neamț aflați în tabără la Poaia Micului și care au ajuns la SJU Suceava cu simptome digestive au suferit un simptom de gastroenterită acută având ca posibilă sursă un copil din grup

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava anunță, printr-un comunicat de presă, că a finalizat ancheta privind suspiciunea de toxiinfectie alimentara suferită de un grup de copii, cazați într-o tabără din Poiana Micului.

Astfel, potrivit directorului executiv al DSP Suceava, Liliana Grădinăriu, ancheta relevă faptul că grupul de copii și tineri din județul Neamț s-a cazat într-o unitate neautorizată sanitar și a consumat alimente preparate în condiții improprii.

De asemenea, ancheta relevă că sursa de apă, necorespunzătoare bacteriologic, a constituit un factor de risc care ar fi putut contribui la apariția simptomatologiei digestive, dar se apreciază că aceasta nu a constituit sursa de infecție.

Potrivit sursei citate, neidentificarea în probele biologice recoltate de la pacienți a unui agent etiologic face imposibilă stabilirea unei legături epidemiologice de cauzalitate între alimente și apa consumate și cazurile de îmbolnăvire.

Sursa precizează că nu sunt îndeplinite criteriile definiției clinice de toxiinfecție alimentară.

„Opinăm că a fost vorba de un episod de gastroenterită acută, având ca posibilă sursă de îmbolnăvire prezența în grup a unui copil cu boală diareică acută  (contact familial cu cazuri de diaree cu rotavirus)”, se arată în comunicat.

DSP Suceava menționează că urmează să fie aplicate sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare și că vor fi dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate a unității în care a fost cazat grupul.(N.B.)