Personalul medical va fi amendat cu până la 3000 de lei dacă pacienții sunt preluați într-un interval de timp mai lung decât cel reglementat, iar spitalul cu până la 30.000 de lei. Timpii de așteptare în UPU sunt între 0 minute și patru ore, în funcție de gravitatea urgenței

Personalul medical va fi amendat cu până la 3000 de lei pentru preluarea pacienților într-un timp mai lung decât cel prevăzut în reglementări potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate de Guvern.

Potrivit Hotărârii de Guvern citate de Hotnews, timpii legali de aşteptare la UPU sunt cuprinşi între 0 şi 240 de minute, în funcţie de gravitatea urgenţei, și  vor constitui contravenţii şi se vor sancţiona cu amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei pentru persoanele juridice următoarele fapte:

– preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare;

– reţinerea echipajelor de urgenţă din cadrul serviciilor de ambulanţă sau SMURD de către medicii din UPU ori CPU sau medicii de gardă din spital, încălcându-se astfel reglementările legale în vigoare;

– neanunţarea din timp a sosirii şi/sau neinformarea asupra datelor clinice despre starea pacientului şi tratamentul aplicat acestuia până la momentul respectiv a personalului din UPU sau CPU de către echipajele care transportă pacienţi aflaţi în stare critică, conform reglementărilor legale în vigoare.

Anterior, personalul medical putea fi amendat cu sume între 500 lei şi 1.500 de lei, iar spitalele cu 10.000 până la 15.000 de lei.

Pentru ca medicii şi spitalele unde timpii legali de aşteptare pentru preluarea urgenţelor să fie sancţionaţi, pacienţii nemulţumiţi pot reclama situaţia la Direcţiile de Sănătate Publică.

Timpii de aşteptare legali la Unităţile de Primiri Urgenţe

Timpul de triaj al unui pacient odată ajuns la UPU nu trebuie să depăşească două minute.

Există 5 coduri de urgenţe în funcţie de care sunt triaţi pacienţii: Cod roşu( resuscitare) – pentru care timpii de aşteptare sunt 0 minute; Cod galben (critic – situaţie cu risc major/ status mental alterat/orice durere intensă sau discomfort major) – 15 minute; Cod verde (urgent) – 60 de minute; Cod albastru (non-urgent) – 120 de minute; Cod alb (consult) – 240 de minute. (N.B.)