Dializaţii din Dorna şi Rădăuţi vor centre de dializă în municipiile lor


Intră acum și în grupul de

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că persoanele din Vatra Dornei şi Rădăuţi, ce necesită dializă vor centre specializate şi în municipiile lor. „Am primit plângeri din partea dializaţilor din Rădăuţi şi Vatra Dornei că vor centre de dializă şi în zonele lor. În primul rând nu avem specialişti nefrologi, iar să faci o construcţie şi să nu aibă cine profesa acolo, ar fi o bătaie de joc. În al doilea rând, trebuiesc bani pentru dotări”, a precizat Alexandru Lăzăreanu.

Solicitarea acestora vine după ce s-a anunţat că firma suceveană General Construct începe lucrările de construcţie a noului centru de dializă, care va fi ridicat în curtea Spitalului Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava de către compania Fresenius NephroCare. Potrivit proiectului, incinta noului centru de dializă va avea trei niveluri – subsol, parter şi etaj – şi o suprafaţă desfăşurată de 1897,08 mp. Valoarea construcţiei este evaluată de firmă la circa 750.000 de euro, iar ca poziţie imobilul va fi amplasat între biserica din curtea unităţii medicale judeţene şi B-dul 1 Decembrie, cu acces principal dinspre Moto Velo.

După înfiinţarea noului centru de dializă, care va fi un centru de diagnostic şi tratament al bolilor renale, ce va dispune de 42 de aparate, cu posibilitatea extinderii la 60, Spitalul Judeţean Suceava va trata în compartimentul de specialitate doar urgenţele şi cazurile acute.

Referindu-se la solicitarea dializaţilor de la Vatra Dornei şi Rădăuţi, şeful ASP Suceava a mai adăugat că a discutat cu cei de la Fresenius NephroCare. „Firma este una privată, iar fondurile cu care se realizează centrul sunt tot private şi nu le putem impune noi ce să facă. Ca orice firmă privată activitatea trebuie să fie profitabilă. Aceştia ne-au spus că, dacă în fiecare din cele două zone sunt peste 50 de persoane ce necesită dializă vor avea în vedere realizarea unor centre şi acolo. Până acum 11 ani când nu era centru de dializă la Suceava, se făcea naveta de la Vatra Dornei la Iaşi şi nu era nici o problemă. Atunci se putea. Adevărul este că atunci când oferi condiţii bune, lumea vrea şi mai bune”, a mai spus şeful ASP Suceava.

Anul trecut, 368 de persoane au fost supuse dializei la Centrul din Spitalul Judeţean Suceava, din care 250 au făcut hemodializă, iar 21 dializă peritoneală.


Intră acum și în grupul de