Catedrele din mediul urban, râvnite de profesorii de la ţară


Intră acum și în grupul de

Noutăţile apărute pe ultima sută de metri în mişcarea personalului didactic, noutăţi ce vor fi aplicate chiar începând cu zilele următoare, a cam bulversat cadrele didactice. Adjunctul IŞJ Suceava, Daniel Hrenciuc, a declarat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că săptămâna viitoare, în zilele de 19 şi 20 mai, la sediul fostului IŞJ Suceava, în sala de şedinţe vor avea loc etapele de pretransfer şi transfer pentru restrângere de activitate, în acest sens fiind depuse 576 de dosare. Cele mai multe dosare, în număr de 131 vin de la învăţători, 103 de la educatori, 68 de la profesori de limba română, 39 de matematică, 33 educaţie fizică şi sport.

Daniel Hrenciuc a precizat că din totalul de 576 de dosare depuse, un număr de 354 provin de la candidaţi titulari în mediul rural şi 222 de la titulari din mediul urban. „Din cei 354 titulari în mediul rural, aproximativ 214 şi-au exprimat dorinţa transferului în mediul urban”, a menţionat adjunctul IPJ Suceava. „Spre deosebire de anii anteriori, prin ordonanţă de Guvern este permis transferul de la învăţământul rural în cel urban. Aceştia trebuie să îndeplinească nişte condiţii. Să fie titularizat cu minim nota 7, deoarece au existat vreo 3 ani în care titularizarea s-a făcut cu minim nota 5. Pentru aceştia, mai există o şansă dacă între timp a participat la un alt concurs de titularizare şi a luat minim 7 dar nu s-a titularizat. De asemenea, este permis pretransferul de la gimnaziu la liceu, dar pentru cei care au urmat vreo formă de perfecţionare”, a menţionat Daniel Hrenciuc, adăugând că există o mare presiune pe posturile din mediul urban. „Acest lucru este benefic pentru că dosarele cu cele mai mari punctaje vor ocupa acele posturi. Desigur va apărea şi o mică problemă, în sensul că anumite şcoli vor rămâne fără titulari. Dar, în opinia mea, acest lucru e benefic pentru că va oferi egalitate de şanse”, a mai spus adjunctul IŞJ Suceava.

O altă modificare adusă mişcării personalului didactic se referă la concursul de titularizare ce nu se va mai susţine la nivel naţional ci local, pe centre, cu toată logistica: subiecte, bareme, evaluări, contestaţii, perioada de testare fiind 5-19 iunie. Inspectorul şcolar general adjunct a precizat că, până pe data de 5 iunie, vor fi publicate toate posturile titularizabile.

Referindu-se la descentralizare, Daniel Hrenciuc a declarat că şcolile de valoare vor avea posibilitatea să-şi selecteze personalul de care are nevoie. „Prin concurs naţional veneau la colegii bune, oameni mai slab pregătiţi. Dacă aceste şcoli nu ţin sus standardele şi nu oferă calitate, elevii vor alege alte şcoli”, a conchis adjunctul IŞJ Suceava.


Intră acum și în grupul de