Se reia distribuirea cardului european de asigurări sociale de sănătate


Intră acum și în grupul de

CAS Suceava anunţă că de joi a fost reluată furnizarea, imprimarea şi distribuirea cardului european de asigurări sociale de sănătate, acesta fiind gratuit pentru persoanele asigurate care-l solicită. Până la această dată, începând cu luna februarie a acestui an, au fost eliberate Certificate provizorii de înlocuire a cardului european.

Potrivit CAS Suceava, cardul va fi livrat ca scrisoare recomandată simplă la domiciliul asiguratului de către o firmă de curierat, în termen de 7 zile lucrătoare de la data verificării actelor depuse de asigurat, introducerii datelor în sistemul informatic unic la nivel naţional şi transmiterea solicitării de tipărire a acestuia.

Cardul va fi livrat asiguratului personal, nefiind acceptată livrarea acestuia în cutia poştală, iar în cazul nerealizării livrării către asigurat a cardului, acesta va fi livrat la CAS Suceava în termen de maxim 15 zile lucrătoare, de la introducerea cererii de card în aplicaţia informatică.

Atât cardul european, cât şi certificatul provizoriu deschide dreptul titularului la servicii medicale, care devin necesare şi nu pentru tratarea afecţiunilor existente, pe perioada deplasării într-un stat membru al Uniunii Europene, în conformitate cu legislaţia statului respectiv şi nu poate fi utilizat pe teritoriul României.

Tipărirea cardurilor europene de asigurat a fost întreruptă temporar, la mijlocul lunii februarie, până la aprobarea bugetului pe anul în curs, cei interesaţi primind în schimb certificatul provizoriu înlocuitor, care asigură aceleaşi drepturi ca şi cardul european.

În prima lună a acestui an au solicitat şi primit cardul european un număr de 322 persoane asigurate, iar până la mijlocul lunii februarie, când s-a sistat emiterea acestora, mai erau 127 solicitări.

CAS Suceava a eliberat anul trecut 3.898 carduri europene de asigurări sociale de sănătate şi certificate provizorii de înlocuire a cardului.


Intră acum și în grupul de