“Trebuie să creezi indiferent de împrejurări”


Intră acum și în grupul de

Expoziţia de grafică şi sculptură “Asimetrii cromatice” a artistului sucevean Iulian Dziubinski a fost vernisată miercuri la Biblioteca Judeţeană “I.G. Sbiera”. Deschiderea celei de-a treia expoziţii personale a coincis cu ziua de naştere a artistului, care este născut în data de 13 mai.

La vernisaj au fost prezenţi reprezentanţi ai consulatului Ucrainei în frunte cu consulul general, Yurii Verbitskyi, publicul fiind completat de multe alte nume rezonante ale domeniului artistic sucevean. În deschiderea expoziţiei au luat cuvântul, pe rând, artista Iulia Andrieş, cea care a vernisat şi prima expoziţie a lui Iulian Dziubinski, consulul general al Ucrainei, maestrul Mihai Pânzaru PIM, directorul bibliotecii “I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, jurnalistul Tiberiu Cosovan, artistul Dan Corneliu ş.a.

Maniera brâncuşian-picassiană abordată de pictorul şi sculptorul sucevean, aşa cum au apreciat artiştii prezenţi la eveniment, se remarcă şi în tehnicitatea vizibilă a lucrărilor, creaţiile grafice reprezentând o serie de proiecte ideatice legate de sculptură. Artistul Dan Corneliu a văzut în compoziţiile expuse “ un amestec de caricatură şi grafică”, fiecare desen putând fi materializat într-o “sculptură de mâine”, în timp ce Iuliana Andrieş a subliniat dorinţa artistului de desăvârşire şi continua căutare a creatorului de artă.

Graficianul, sculptorul şi pictorul Iulian Dziubinski a declarat pentru NewsBucovina.ro că, referitor la sculptură, actul de creaţie reprezintă căutarea formelor în lemn şi încercarea de a descoperi o armonie în forma interioară a lui. “Prin pictură încerc să descopăr o armonie a culorii, accentuând trei elemente, obiectul în sine, lumina obiectului şi umbra obiectului. Grafica mea pare destul de simplă, eu caut o armonizare a volumelor, a maselor şi culorilor”, a continuat artistul. Iulian Dziubinski a mărturisit că şi-a dorit mult o expoziţie personală la împlinirea vârstei de 50 de ani, abia anul acesta reuşind să aibă parte de ea.

“Această expoziţie care este vernisată de ziua mea reprezintă un cadou prin prisma evenimentului în sine şi în al doilea rând este un cadou datorită revederii persoanelor dragi prezente la vernisaj”, a declarat, vizibil emoţionat, artistul sucevean, concluzionând că “trebuie să creezi indiferent de împrejurări, neţinând seamă de factorii exteriori cum ar fi criza economică şi, cel mai important, trebuie să creezi în limita bunului simţ”.

Iulian Dziubinski s-a născut la data de 13 mai 1958 în localitatea Cacica, judeţul Suceava, din părinţi etnici polonezi. În 1984 a absolvit Facultatea de Electrotehnică din cadrul I.P.I. Iaşi. În anul 2001 a absolvit Şcoala de Artă Suceava, secţia pictură, clasa profesorului Dumitru Rusu. Începând din anul 1997, artistul sucevean realizează expoziţii personale şi participă la expoziţii colective şi de grup cu artişti plastici amatori şi profesionişti. Lucrările sale de sculptură în lemn, pictură şi grafică se găsesc în colecţii particulare din Germania, Polonia, Franţa, Italia, Marea Britanie, S.U.A., Grecia şi Israel.


Intră acum și în grupul de