10 pentru Siguranță: Acțiuni ale Poliției Suceava pentru siguranța copiilor la Școala gimnazială nr. 8 și Grădinița ,,Gulliver” din Suceava


Intră acum și în grupul de

În  perioada 7 – 20 septembrie a.c., la nivelul județului Suceava s-a desfășurat campania de informare și prevenire „10 pentru Siguranță”, de către instituțiile cu competență în domeniu, respectiv: Inspectoratul de Poliție, Inspectoratul de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția Națională Antidrog și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Poliția de Frontieră. Campania a beneficiat de sprijinul Instituției Prefectului – Județul Suceava și al Inspectoratului Școlar Județean Suceava.

În primele două săptămâni de școală polițiștii au desfășurat activități preventive și de informare în peste 50 de școli la nivel județean, participând cca. 2000 de elevi, profesori și părinți.

Violența în mediul școlar, consumul de alcool și drog, traficul de persoane, fenomenul de bullying, siguranța rutieră, au fost câteva dintre subiectele abordate și discutate cu tineri și adulți.

Campania a avut ca scop creșterea gradului de informare a elevilor, părinților și profesorilor în legătură cu riscurile infracționalității din unitățile de învățământ și zonele adiacente acestora.

Acțiunile desfășurate în cadrul campaniei vor continua și după data de 20 septembrie de către lucrătorii structurilor specializate pe durata întregului an școlar, urmând a fi derulate activități punctuale și inițiate proiecte educative împreună cu unitățile de învățământ.

Un prim pas a fost făcut de către Școala Gimnazilă nr. 8 Suceava și Grădinița cu Program Prelungit ,,Gulliver”, fiind derulată în perioada 18 – 19 septembrie o acțiune de amploare, în care copiii celor două unități de învățământ au fost implicați în activități preventive interactive sub sloganul campaniei RESPECT – 10 pentru Siguranță.

Timp de două zile, sub coordonarea dnei. director al grădiniței ,,Gulliver” – profesor Maria Matei, a dnei. director Corina Larionescu și a dnei. profesor coordonator Greta Airinei – Școala nr. 8 Suceava, copiii din cadrul celor două unități de învățământ au derulat activități comune, cei mai mari constituindu-se în modele de urmat pentru preșcolari.

Polițiștii din cadrul a trei structuri ale IPJ Suceava au participat la acest eveniment, organizând ateliere preventive și prezentând într-o manieră ludică recomandări de urmat pentru micuți.

Polițiștii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava au prezentat riscurile adoptării unui comportament violent și urmările acestuia, polițiștii rutieri au promovat regulile de circulație, iar ofițeri din cadrul Biroului de Investigații Criminale – Poliția Municipiului Suceava le-au explicat celor mici ce trebuie să facă pentru a nu se rătăci și a se pierde de părinți în situații și zone aglomerate.

Bucuria tuturor copiilor a fost să urce în autospeciala de poliție, să îmbrace uniforma de polițist. Toți copiii au primit de la polițiști cărți cu mesaje preventive concepute special pentru diverse grupe de vârstă. La rândul lor, copiii au realizat stegulețe și afișe cu mesaje preventive.

Evenimentul s-a bucurat și de prezența președintelui Asociației Mediatorilor din Bucovina Suceava – domnul col(r) Vasile Vargan care a discutat cu părinții și cadrele didactice despre modalitățile de mediere a conflictelor școlare.

Astfel de activități vor continua și în perioada următoare, polițiștii urmând a fi prezenți la toate inițiativele unităților școlare, scopul fiind unul comun : Siguranța Copiilor.


Intră acum și în grupul de