Asociaţia Umanitară „Credinţă şi Faptă” Fălticeni, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Primăria Fântâna Mare au ridicat un monument în amintirea Luptei de la Spătărești

O troiță și o fântână au fost înălțate pe dealul Spătăreşti în amintirea luptei de la Spătărești din 1918. Ceremonialul religios-militar, cu prilejul sfinţirii, va avea loc pe data de 26 septembrie 2019, ora 11.00.

Redăm mesajul Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” din Fălticeni:

S-au împlinit 101 ani de când 500 de ostaşi ai Regimentului „2 Grăniceri” au învins 10.000 de soldaţi  ai Corpului II Armată rus. Se întâmpla în noaptea dintre 27-28 ianuarie 1918, pe dealul Spătărești, unde, în decursul timpului, în amintirea acestei victorii, au fost ridicate două  troiţe, prima arsă de soldaţii ruşi în cel de al doilea război mondial, iar a doua distrusă de intemperiile vremii.

Totodată, se vor împlini 100 de ani de la gestul caritabil al ostaşilor Regimentului „16 Dorobanţi”, făcut în amintirea camarazilor căzuţi pe câmpurile de luptă, care, după întoarcerea de pe front, după încheierea primului război mondial, au suportat cheltuielile pentru săparea unei fântâni în folosul public.

În amintirea celor două regimente, şi în memoria bravilor lor ostaşi, cât şi a eroilor români din primul război mondial, Asociaţia Umanitară „Credinţă şi Faptă” Fălticeni, Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni şi Primăria Fântâna Mare au ridicat pe dealul Spătăreşti un monument compus din troiţă şi fântână.