FOTO VIDEO // Noaptea Cercetătorilor Europeni a reunit la Suceava peste 2500 de participanți


Intră acum și în grupul de

Peste 2500 de suceveni au explorat standurile experimentale pregătite de organizatori pentru Noaptea Cercetătorilor Europeni, eveniment ce a avut loc vineri, 27 septembrie, pe Esplanada Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Potrivit unui comunicat al universității sucevene, comparativ cu anul trecut, spațiul dedicat manifestării a fost dublat, realizându-se, prin intermediul a mai mult de 50 de activități, o legatură între Observatorul Astronomic și Punctul de Informare Turistică din Parcul Universității.

Foto: Ionut Pavel (USV)

Cei 114 cercetători, profesori și tineri pasionați de știință și tehnologie, care au coordonat și prezentat activitățile, și-au propus să promoveze universul științei și tehnologiei în rândul publicului larg și să atragă interesul tinerilor către o carieră în cercetare și inovare, arată sursa citată.

„Astfel, vizitatorii au putut explora atât lumea microscopică, cât și evoluția universului, au participat la experimente inedite de fizică, chimie și biologie dar și la testarea de tehnologii moderne precum Li-Fi, comunicații 5G, realitate augmentată, biometrie forestieră, sisteme automate, roboți, drone, scannere și imprimante 3D, vehicule electrice și semafoare inteligente. În realizarea acestor activități, reprezentanților facultăților de profil ingineresc din USV (Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, Facultatea de Inginerie Mecanică, Mecatronică și Management, Facultatea de Inginerie Alimentară și Facultatea de Silvicultură) li s-au alăturat profesori și elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” Suceava, Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret și Liceul Tehnologic „Tomșa Vodă” Solca,” precizează USV.

Beneficiind de caracterul comprehensiv al USV, activitățile Nopții Cercetătorilor Europeni de la Suceava s-au extins și în afara ariilor obișnuite de științe exacte și inginerești și au inclus și procese simulate desfășurate de Facultatea de Drept și Științe Administrative, jocuri și activități creative pentru copii organizate de Facultatea de Științe ale Educației, activități multimedia organizate de Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, informare turistică și un Port Cultural organizate de Facultatea de Științe Economice și Administrație Publică, consiliere medicală și demonstrații sportive realizate de Facultatea de Educație Fizică și Sport, inclusiv Touchball, un joc sportiv inventat și omologat de către USV, precum și laboratorul mobil de criminalistă al Inspectoratului Județean de Poliție Suceava și activitățile informative realizate de Direcția Generală Anticorupție Suceava.

Cel mai vizionat experiment la această ediție a constat în descărcările electrice generate de Bobinele Tesla, pe ritmul unor melodii. Această atmosferă electrizantă a fost completată de un program artistic asigurat de Casa de Cultură a Studenților Suceava.

Principalii organizatori ai evenimentului de la Suceava au fost: Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică Cygnus, Inspectoratul de Poliție a Județului Suceava, MILSET Romania, alături de 50 de tineri voluntari. Totodată, subliniem faptul că zeci de școli și licee din Suceava, Fântâna Mare, Ipoteşti, Şerbăuţi, Marginea, Fălticeni, Broşteni, Gura Humorului, Moara, Drăguşeni, Rădăuţi, Solca, Liteni, Coşna, Udeşti, Bosanci, Dumbrăveni au participat în grupuri organizate, facilitând astfel desfășurarea activităților. 

Desfășurată simultan în peste 400 de orașe din întreaga Uniune Europeană, Noaptea Cercetătorilor Europeni face parte din seria de evenimente finanțate de Comisia Europeană prin Programul Cadru de Cercetare și Inovare H2020, acțiunile Marie Sklodowska-Curie, cu scopul de a arăta publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare, mai arată sursa citată.


Intră acum și în grupul de