Catedra de Filologie Română din cadrul Universității din Cernăuți organizează un colocviu internațional de Științe ale Limbajului

Catedra de Filologie Română și Clasică din cadrul Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți organizează Colocviul Internațional de Științe ale Limbajului „Eugeniu Coșeriu”, cu tema „Schimbarea lingvisticii și schimbări în lingvistică”,între 11-12 octombrie 2019, la Facultatea de Filologie.

Potrivit unui comunicat al USV, este a XV-a ediție a acestui colocviu, unic în lume prin specificul său tematic, dar și organizatoric, întâlnirile având loc o dată la doi ani la Suceava, Cernăuți și Chișinău. 

De la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava vor fi prezenți la colocviu peste 25 de profesori, studenți și doctoranzi. Colocviul numără aproape 100 de participanți din România, Ucraina, Republica Moldova, Elveția și Germania. În programul Colocviumului sunt planificate ședințe în plen, activități pe secțiuni și mai multe direcții tematice.

Profesorul univ. DHC Sanda-Maria Ardeleanu a remarcat numărul mare de tineri cercetători, doctoranzi în domeniul științelor limbajului, care prezintă comunicări științifice în cadrul secțiunilor colocviului, afirmând: „Se vor dezbate problemele ce ţin de cultură şi limbaj, în contextul schimbării lingvisticii, resimţită mai puternic ca niciodată, determinată de mutaţii socio-culturale şi istorice marcante. Colocviul Internaţional de Ştiinţe ale Limbajului constituie unul dintre argumentele cele mai solide în demonstrarea actualităţii lingvisticii coşeriene, dar şi a importanţei studiilor lingvistice şi literare, traductologice, pentru conservarea limbilor, prin ele, a identităţii noastre.”

Eugeniu Coşeriu s-a născut în anul 1921, în comuna Mihăileni, judeţul interbelic Bălţi, România, astăzi în Republica Moldova. A absolvit liceul „Ion Creangă” din oraşul Bălţi, apoi şi-a continuat studiile în filologie la universităţile din Iaşi şi Roma, după care a studiat filosofie la Universitatea din Milano.

Fondatorul primei şcoli lingvistice din America de Sud şi al Şcolii lingvistice de la Tübingen, părinte a ceea ce azi se numeşte lingvistica integrală, Eugeniu Coşeriu s-a impus la nivel mondial în elita lingvisticii moderne, devenind unul dintre cei mai importanţi lingvişti ai secolului XX. A fost Doctor Honoris Causa a aproape 50 de universităţi din întreaga lume, membru al mai multor academii, între care menționăm Academia Regală a Spaniei, Academia de Limbă din Chile, Academia Regală a Norvegiei, Academia de Ştiinţe din Milano, Academia Bavareză din München, Academia Europeană din Londra (European Academy of Sciences), Academia de Ştiinţe din Heidelberg, Academia Româno-Americană etc. A publicat zeci de volume şi sute de studii, traduse în foarte multe limbi, inclusiv în finlandeză, cehă, rusă şi japoneză, şi a lăsat şi o impresionantă operă în manuscris. Arhiva E. Coșeriu de la Universitatea „Karl Eberhard” din Tübingen, inaugurată în anul 2005, a început publicarea unor opere magistrale inedite, arată comunicatul USV.