Intră acum și în grupul de
În cursul zilei de joi, polițiștii suceveni au înregistrat două cazuri de violență domestică, manifestată de bărbați agresivi împotriva membrilor familiilor sale.
Astfel, în jurul orei 23:40, o tânără din com. Izvoarele Sucevei, sat Brodina, a sesizat poliția despre faptul că un bărbat, concubinul mamei sale, o agresează pe aceasta pe fondul unui scandal la domiciliu.
Potrivit IPJ Suceava, bărbatul de 41 de ani din com. Pojorâta, s-a întors acasă fiind sub influența băuturilor alcoolice, apoi a provocat scandal la domiciliul său, a amenințat-o pe concubina sa cu acte de violență și a lovit-o.
Femeia de 41 ani din Brodina a solicitat intervenția la fața locului a unui echipaj medical întrucât susținea că nu se simte bine.
Acesteia i s-a adus la cunoștință să se prezinte la un cabinet medico-legal în vederea eliberării unui certificat medico-legal.
Totodată, polițiștii au fost emis un ordin de protecție provizoriu împotriva agresorului, în care s-a stabilit ca acesta să părăsească domiciliul comun și să nu se apropie la o distanță minimă de 100 de metri față de victimă și față de domiciliul acesteia.
S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ”violența în familie”, cercetările urmând a fi continuate de Postul de Poliție Izvoarele Sucevei.
De asemenea, aproximativ în același timp, o femeie de 38 ani domiciliată în comuna Frătăuții Vechi, sat Măneuți, a apelat la poliție după ce fostul ei soț de 41 ani, a încălcat măsurile dispuse prin ordinul de protecție emis împotriva sa de către Judecătoria Rădăuți la 16.10.2019.
Bărbatul a pătruns fără drept în curtea locuinței comune de domiciliu, a luat legătura fără drept cu cele trei persoane care se aflau în curtea imobilului, provocând scandal și proferând amenințări.
Cu ocazia deplasării la fața locului s-a constatat faptul că cele sesizate se confirmă, bărbatul fiind identificat în curtea locuinței, manifestând un comportament agresiv.
Bărbatul a fost condus la sediul poliției, s-a dispus continuarea urmăririi penale față de acesta pentru comiterea infracțiunilor de ”încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție” și ”amenințarea”, iar prin ordonanța organului de cercetare penală, s-a dispus măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.
Bărbatul a fost introdus în arestul I.P.J. Suceava.
În acest context, Polițiștii suceveni amintesc cetățenilor că polițiștii pot interveni în cazurile de violență domestică și pot emite ordinului de protecție provizoriu.
Pentru mai multe informații, redăm mai jos comunicatul de presă al IPJ Suceava:
„Pentru a veni în sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.
De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.
Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervențiilor, polițiștii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor și pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă și adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate și, dacă se impune, solicită intervenția echipelor medicale. Informează atât victima, cât și agresorul, cu privire la drepturile și obligațiile lor și măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situației de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabilește dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Primele șapte întrebări se referă la situații de o gravitate mai ridicată. Astfel, printre altele, victima va trebui să răspundă la următoarele întrebări: „Agresorul/agresoarea a încercat vreodată să vă ucidă?”, „A folosit vreodată arme sau obiecte care să vă rănească?” sau „În urma acestui incident aţi suferit leziuni? Echimoze, Excoriaţii, Plăgi tăiate/înţepate/împuşcate, Arsuri, Mutilări, Altele?”.
Dacă la două din primele şapte întrebări răspunsul este afirmativ, poliţistul va încadra situaţia ca având un „risc iminent pentru victimă” şi va putea emite ordinul de protecţie provizoriu.
În situaţia în care concluziile rezultate în urma întocmirii formularului de evaluare a riscului indică existenţa unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea victimei să fie pusă în pericol, poliţistul care a întocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protecţie provizoriu. „Cu ocazia evacuării temporare din locuinţă, agresorului i se oferă timpul strict necesar pentru ca acesta să îşi poată lua asupra sa documentele de identitate, bani, medicamentele sau alte bunuri personale de strictă necesitate”.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții, și anume: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de resedință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Poliţiştii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil cinci zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2019,” arată comunicatul polițiștilor suceveni.
Intră acum și în grupul de