IŞJ îi ameninţă cu dosar penal pe profesorii depistaţi că încalcă legea la BAC


Intră acum și în grupul de

Adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat a fost foarte vehement marţi, în cadrul unei conferinţe de presă când a precizat că ţine foarte mult la corectitudinea examenului. „Se interzice colectarea sau facilitarea colectării de bani pentru comisiile de examen, de către personalul didactic şi auxiliar, sau directori, de la părinţi, elevi sau rude ale acestora. Pentru acest lucru există sancţiuni. Vrem să terminăm cu folclorul care circulă despre examenul de bacalaureat. Dacă vor să facă o cinste la profesorii din comisie, să o facă din propriul salariu” a declarat Vasile Monacu.

Acesta s-a întâlnit marţi, la prânz cu directorii de liceu pentru a discuta despre problemele obişnuite legate de acest examen, avertizându-i în mod special asupra „respectării cu stricteţe a legii”, şi anume a metodologiei de examen.

Adjunctul IŞJ Suceava spune că „încălcarea normelor din metodologie constituie abatere disciplinară” şi că în cazul în care vor fi încălcate „profesorii vor răspunde în cadrul legii”, referindu-se la „cei care comunică soluţii candidaţilor, care înlocuiesc lucrări sau le falsifică, sau orice neglijenţă”.

„Vor fi sancţiuni conform Codului Penal şi vom sesiza organele de cercetare penală”, a precizat Vasile Monacu, iar aceasta se va petrece şi în cazul în care la evaluare se vor constatata diferenţe mai mari de 1,5 puncte.

În judeţul Suceava vor fi organizate 19 centre de examen şi şase de evaluare.
Elevii din clasele terminale încheie cursurile pe 12 iunie, prima probă a bacalaureatului, cea la limba şi literatura română- oral urmând a ava loc în zilele de 22 şi 23 iunie. A doua probă orală este la limba modernă, pe 24-25 iulie. Pe 26 iunie va începe prima probă scrisă, la română, urmată pe 30 iunie de proba obligatorie a profilului, scrisă, iar pe 1 iulie proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, scris sau practic. Proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare, tot scris sau practic, va fi pe 2 iulie.
Rezultatele vor fi afişate pe 5 iulie, urmând depunerea contestaţiilor, ce vor fi rezolvate între 7 şi 8 iulie, afişarea rezultatelor finale fiind pe 9 iulie.

Absolvenţii din serii anterioare, care au susţinut bac-ul de două ori până acum dar şi cei care au urmat o şcoală particulară vor plăti o taxă de 217 lei, stabilită de Consiliul de Administraţie al IŞJ Suceava.


Intră acum și în grupul de