Numărul donatorilor de sânge, în scădere


Intră acum și în grupul de

Centrul Judeţean de Transfuzii Sangvine Suceava se confruntă cu o scădere a donatorilor. Directorul acestei unităţi, dr. Maria Pilat, se aşteaptă ca prezenţa la donare să se menţină scăzută până în toamnă. Maria Pilat a declarat vineri, că de la începutul lui iunie şi până în prezent s-au înregistrat în jur de 200 de donatori, cifră considerată mică, şi a adăugat că începerea vacanţei şcolare, a muncilor agricole şi a perioadei de concedii va reduce sensibil activitatea.

Mai exact, directorului centrului sucevean de transfuzii este de părere că numărul donatorilor va scădea cu aproximativ 20 la sută. Totuşi, Maria Pilat precizează că necesarul de sânge va putea fi totuşi asigurat deoarece în perioada de vară şi solicitările din partea spitalelor scad. La această oră, potrivit acesteia, grupele de sânge deficitare sunt 0 negativ şi AB negativ.

Maria Pilat a mai spus că 14 iunie este Ziua Donatorului de Sânge, care şi în acest an va trece neobservată la Suceava, nu doar pentru că este duminică, ci şi pentru că Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină nu ar fi avut oricum bani pentru a marca prin acţiuni specifice această zi.

Aceasta menţionează că bugetul unităţii nu prevede fonduri pentru acest lucru, dar sprijinul financiar al unor sponsori ar fi putut schimba cât de cât situaţia. Dacă în alţi ani responsabilii unor instituţii sucevene răspundeau apelului lansat de conducerea Centrului Judeţean de Transfuzii şi trimiteau sucuri şi prăjituri pentru donatori, anul acesta nici unul nu s-a oferit să facă un asemenea gest.


Intră acum și în grupul de