„Misterul” cheltuielilor făcute de spitale se va risipi la începutul lunii viitoare


Intră acum și în grupul de

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat că o comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Direcţiei de Sănătate Publică vor face controale în 41 de spitale în care sunt „excese” care introduc diverse modalităţi de plată în plus, cum ar fi bani pentru analize.

„Guvernul anterior a dat o ordonanţă de urgenţă prin care a plătit toate datoriile spitalelor până la sfârşitul lui 2005. Acum, furnizorii reclamă datorii din 2005, care sunt de fapt arierate. Acestea nu vor fi plătite niciodată pentru că intră în responsabilitatea managerilor”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Acesta a mai spus că în această situaţie sunt 41 de spitale care fac excese şi care au introdus diverse modalităţi de plată în plus, prin care sunt ceruţi bani pentru analize de la pacienţii care îşi cumpără medicamentele şi diverse materiale sanitare.

Totodată, ministrul a mai spus că, până în 3 iulie, toate cheltuielile spitalelor vor fi puse pe portal, astfel încât, în orice moment, vor putea fi văzute cheltuielile unităţilor sanitare de către orice persoană interesată de acest lucru. „În 3 iulie, cifrele vor fi îngheţate”, a mai spus Ion Bazac.

Acesta a precizat, de asemenea, că, pentru evaluarea managerilor, va introduce noi criterii de evaluare, astfel că, pe lângă indicatorii bazaţi pe mortalitate şi morbiditate, va fi introdus un criteriu nou care va ţine cont de datoriile unităţilor sanitare mai vechi de doi ani.

Direcţia de Sănătate Publică Suceava nu ştia joi dacă vreunul din spitalele din judeţ sunt incluse în cele 41 de unităţi medicale despre care face referire ministrul Sănătăţii. „Deocamdată la noi nu a ajuns o asemenea adresă din partea ministerului”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Suceava, Adrian Popescu.

Cât despre cheltuielile făcute de Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, conducerea acestuia a făcut din acest lucru, până acum un „secret”, nedorind să ofere aceste cifre mass-mediei. Când ministerul a anunţat obligativitatea afişării pe site a cheltuielilor, directorul Spitalului Judeţean, Vasile Rîmbu, declara că mai întâi aşteaptă banii de la buget şi apoi va vedea dacă are ce cheltui.

Potrivit ministrului Bazac, situaţia unităţilor sanitare nu este încă în pericol, întrucât a obţinut o suplimentare de fonduri de la Ministerul Finanţelor pentru plata salariilor.


Intră acum și în grupul de