Adriean Videanu visează la “independeţă energetică totală” pentru România


Intră acum și în grupul de

Ministrul Economiei, democrat-liberalul Adriean Videanu, a spus că includerea Gazprom în proiectul depozitului de gaze de la Mărgineni-Roman va asigura României o „independenţă energetică totală” pe timp de iarnă, discuţiile bilaterale urmând să aibă loc în a doua parte a lunii iulie.

„Am trimis o adresă preşedintelui Gazprom export, Medvedev, care este şi vicepreşedinte al Gazprom şi am convenit ca în a doua parte a lunii iulie să facem întâlnirea între cele două comisii mixte astfel încât să putem să ne apropiem de finalizarea demersului nostru”, a explicat Adriean Videanu într-o conferinţă de presă, susţinută la Suceava cu ocazia lansării axului energetic de 400 kV Moldova.

Ministrul a declarat că se prevede realizarea unei companii mixte în care fiecare parte să deţină cîte 50 % din acţiuni, Romgaz şi Gazprom, şi a adăugat că Romgaz a angajat deja realizarea studiului de fezabilitate pentru depozitul de la Roman-Mărgineni. „De aceea noi vrem să găsim soluţia legală de implicare a specialiştilor Gazprom în derularea acestui studiu de fezabilitate astfel încât la finalizarea lui să nu pierdem timpul cu corelări, sau înţelegeri”, a mai subliniat ministrul. El a ţinut să adauge că sub formă de asistenţă la acest proiect se va accepta ca „gigantul” Gazprom să-şi trimită reprezentanţii pentru finalizarea studiului de fezabilitate.

Adriean Videanu a mai spus că el crede „într-un parteneriat onest” şi a ţinut să spună că nu crede „într-o chestie în care cineva să creeze suspiciuni pentru cealaltă parte, ci credem că 50-50 este un deal win-win, fair, pentru ambele părţi”. El a mai arătat că acele depozite sunt goale, dar că vor fi pline, dar nu cu gazul produs de Romgaz.

„Ceea ce noi încercăm să realizăm prin acest parteneriat este asigurarea securităţii energetice a României”, a mai spus Videanu. El a mai adăugat că în conformitatea cu legislaţia în vigoare, în momentul în care se declară situaţia de urgenţă Transgaz, în numele statului, dispune, indiferent de forma de proprietate a gazului înmagazinat, de modul de utilizare a gazelor.

Videanu a subliniat că faţă de capacitatea actuală de trei miliarde de metri cubi existentă, prin acest parteneriat acesta va fi mărită cu aproape două miliarde de metri cubi, ceea va asigura o independenţă energetică totală pe timp de iarnă. „Faţă de capacitatea actuală de trei miliarde de mc, o vom mări cu aproape două miliarde de metri cubi, ceea ce ne asigură o independenţă energetică totală pe timp de iarnă”, a conchis ministrul Adriean Videanu.


Intră acum și în grupul de