IŞJ ignoră „folclorul” şi crede în onestitatea profesorilor care participă la Bac


Intră acum și în grupul de

Apariţia unor articole într-un ziar local sucevean prin care erau prezentate, la modul general câteva cazuri de elevi absolvenţi de clasa a XII-a, care spuneau că au putut copia la examenul de bacalaureat şi au dat în plic diferite sume de bani unor supraveghetori a deranjat conducerea IŞJ Suceava. Mai exact, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Suceava, adjunctul IŞJ Suceava, Vasile Monacu, este nemulţumit de faptul că totul a fost prezentat evaziv, fără date concrete, cu nume şi situaţii exacte.

„În folclor se spun multe, dar nimeni nu îşi asumă răspunderea de a spune ceva concret. Nu putem să culpabilizăm toţi profesorii pentru câţiva. Eu vreau, şi cred că profesorii din învăţământ sunt oneşti şi buni profesionişti. Dacă există o asemenea faptă nu trebuie păstrată tăcerea ci trebuie spus. Nu noi verificăm, dar dacă există lucruri concrete care ne sunt aduse la cunoştinţă sesizăm organele abilitate. E păcat să dăm blam pe tot corpul didactic pentru că cineva nu îţi face treaba”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Vasile Monacu.

La examenul de bacalaureat s-au înscris 6.850 de candidaţi, iar pentru funcţiile de examen, respectiv vicepreşedinte, membri, secretari, evaluatori şi supraveghetori s-au înscris 2.500 de cadre didactice, necesare fiind 1450.

De altfel, la o conferinţă anterioară, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat a fost foarte vehement când a precizat că ţine foarte mult la corectitudinea examenului. „Se interzice colectarea sau facilitarea colectării de bani pentru comisiile de examen, de către personalul didactic şi auxiliar, sau directori, de la părinţi, elevi sau rude ale acestora. Pentru acest lucru există sancţiuni. Vrem să terminăm cu folclorul care circulă despre examenul de bacalaureat. Dacă vor să facă o cinste la profesorii din comisie, să o facă din propriul salariu”, a declarat Vasile Monacu.

Acesta s-a întâlnit cu directorii de liceu pentru a discuta despre problemele obişnuite legate de acest examen, avertizându-i în mod special asupra „respectării cu stricteţe a legii”, şi anume a metodologiei de examen.

Vasile Monacu a spus că „încălcarea normelor din metodologie constituie abatere disciplinară” şi că în cazul în care vor fi încălcate „profesorii vor răspunde în cadrul legii”, referindu-se la „cei care comunică soluţii candidaţilor, care înlocuiesc lucrări sau le falsifică, sau orice neglijenţă”.

„Vor fi sancţiuni conform Codului Penal şi vom sesiza organele de cercetare penală”, a precizat Vasile Monacu, iar aceasta se va petrece şi în cazul în care la evaluare se vor constatata diferenţe mai mari de 1,5 puncte.


Intră acum și în grupul de