O firmă din Pojorâta folosea cerneală care dispare dacă e expusă la o sursă de căldură dând posibilitatea să modifice avizele de însoțire a transportului de lemne. Polițiștii au deschis dosar penal și au amendat firma


Intră acum și în grupul de

Amendă de 15.000 și dosar penal pentru o societate comercială din Pojorâta depistată că a emis avize de însoțire false pentru transport de lemn.

Fapta a fost depistată după ce în data 9 decembrie, în urma măsurilor operative întreprinse, polițiștii au identificat la sediul unei firme din municipiul Rădăuți, un autocamion cu remorcă încărcat cu material lemnos, motiv pentru care, i-au solicitat conducătorului auto, un bărbat de 45 de ani din comuna Fundu Moldovei să scoată ansamblul auto în afara societății pentru verificări.

Potrivit unui comunicat al IPJ Suceava, întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată și cea din avizele de însoțire prezentate de conducătorul auto, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea, care, în urma inventarierii,  au constatat faptul că, în remorcă se afla cantitatea de 34,31 mc material lemnos, majoritatea lemn rotund pentru celuloză.

În urma interogării aplicației informatice pe linie de silvicultură, s-a constatat faptul că, pentru mijlocul de transport au fost emise în data de 09.12.2019, două avize de însoțire în interval de circa 35 de minute, fiind imposibilă parcurgerea unei distanțe de circa 30 de km și descărcarea primului transport, respectiv încărcarea celui de-al doilea.              

Astfel, cu ocazia examinării unuia dintre avizele de însoțire a materialului lemnos, s-a constatat faptul că, acesta a fost completat cu cerneală, care, în urma expunerii la o sursă de căldură, nu rezistă la factori externi, mențiunile înscrise dispărând, dând astfel posibilitatea posesorului sau utilizatorului de a insera din nou alte mențiuni în conținutul documentului.

În aceste condiții, s-a solicitat reprezentantului societății din comuna Pojorâta să prezinte pentru control exemplarele doi și trei ale avizelor de însoțire, precum și registrele de evidență ale intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase, ocazie cu care, s-a constatat faptul că, acestea prezentau urme specifice de modificare prin ștergere și suprascriere, iar cele două registre de evidență a intrărilor-ieșirilor de material lemnos erau completate cu aceeași cerneală care permitea modificarea, respectiv suprascrierea.

Sursa arată că în cauză s-a dispus măsura sancționării contravenționale a societății emitente a documentelor, cu amendă în cuantum de 15.000 lei și confiscarea cantității de 34,31 mc material lemnos, în valoare de 7.000 lei.

Totodată, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „fals material în înscrisuri oficiale” și „uz de fals”.


Intră acum și în grupul de