Ministrul Sănătății anunță lărgirea bazei de formare pentru rezidenți cu includerea spitalelor județene mari între care și SJU Suceava. Vasile Rîmbu: Salutăm decizia. SJU Suceava poate asigura pregătirea medicilor rezidenți


Intră acum și în grupul de

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a anunțat, miercuri, „lărgirea” bazei de formare pentru rezidenți începând cu generația care a dat acum concursul și care presupune includerea spitalelor militare, precum și a spitalelor județene și private mari din țară în modulele de formare.

 Între spitalele județene care ar urma să asigure formarea rezidenților a fost nominalizat și Spitalul Județean de Urgență Suceava.

”Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava are dotarea și logistica necesare pentru a asigura pregătirea rezidenților la cel mai înalte standarde. Salutăm decizia ca și Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava să se numere printre spitalele selectate pentru a pregăti rezidenți. Resursa umană este vitală în sănătate, iar Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava este pregătit să contribuie la dezvoltarea acesteia”, a declarat managerul SJU Suceava, ec. Vasile Rîmbu.

Potrivit directorului medical al SJU Suceava, Mircea Macovei, această unitate spitalicească ar putea pregăti aproximativ 70 de rezidenți, din care cinci, ar urma să urmeze stagiul de pregătire pe cardiologie.

Spitalul mai dorește patru rezidenți pe diabet, nutriție și boli metabolice, respectiv UPU, câte trei pe medicină internă, urologie, pediatrie, chirurgie generală, pneumologie, neurologie, boli infecțioase, ATI și Laborator de Radiologie, dar și câte doi rezidenți pe nefrologie, ortopedie-traumatologie, psihiatrie, reumatologie, gastroenterologie, ORL, oncologie, chirurgie vasculară, oftalmologie, medicină de laborator, dermatologie și în laboratorul de anatomie patologică.

În specialitățile neurochirurgie, chirurgie și ortopedie pediatrică ar urma să fie pregătit câte un rezident.

”Din perspectivă medicală, Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” poate asigura pregătirea medicilor rezidenți. Consider această decizie oportună pentru dezvoltarea resursei umane în sănătate. Sperăm că un număr cât mai mare de rezidenți se va pregăti în spitalul nostru, un spital care, prin activitatea sa, s-a impus la nivel regional”, a adăugat directorul medical.

Ministerul Sănătății a anunțat că pregătirea în rezidenţiat se va defășura în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare cu facultăţi de medicină, medicină dentară şi farmacie acreditate, prin departamentele de învăţământ postuniversitar medical, medico-dentar şi farmaceutic, inclusiv în cabinete medicale individuale de medicină de familie, precum şi în unităţi sanitare și unități medico-militare ale ministerelor cu reţea sanitară proprie, sau în unităţi sanitare aflate în administrarea unităţilor publice locale.

“Un rezident, în cadrul programului de rezidențiat – care variază între 5 și 7 ani -, va trebui să facă diverse stagii de formare. Responsabilii de formare care i ghidează pe parcursul diverselor modale nu trebuie să fie neapărat cadre universitare”, a spus Victor Costache.

“Să vă dau un exemplu: vă faceți rezidențiatul pe chirurgie generală în centrul universitar din Iași și puteți să vă faceți cele șase luni de ortopedie la Suceava și faceți încă șase luni de chirurgie viscerală la Piatra Neamț. Toate aceste spitale sunt incluse în module și în procesul de selecție”, a completat ministrul.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că există o listă cu spitale județene unde se vor putea pregăti rezidenții, printre care cel din Suceava, Bacău sau Baia Mare.


Intră acum și în grupul de