Muzeu la Mănăstirea Probota

Una dintre priorităţile Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava este amenajarea unui muzeu la Mănăstirea Probota, monument aflat în patrimoniul UNESCO, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, noul şef al instituţiei Daniel Hrenciuc . Potrivit acestuia muzeul va fi realizat împreună cu specialiştii Complexului Muzeal „Bucovina” Suceava, Direcţiei revenindu-i partea de finanţare „din fonduri proprii”.

Daniel Hrenciuc crede că acest muzeu va spori atractivitatea mănăstirii şi speră ca până în octombrie, cel târziu, să fie amenajat, dar asta ţine şi de colaborarea cu specialiştii Complexului Muzeal Bucovina”. Muzeul va cuprinde obiecte de cult foarte vechi, datând din secolul XV până în sec. XVIII, şi cărţi religioase, care aparţin mănăstirii şi sunt păstrate acolo, în lăzi.

„Spaţiul pentru muzeu este mai generos ca la Mănăstirea Dragomirna, sunt două încăperi la parterul mănăstirii şi două la etaj. Se poate face un muzeu extrem de interesant şi valoros, dacă va fi dublat şi de o infrastructură corespunzătoare”, a afirmat Daniel Hrenciuc.

Lucrările de amenajare a muzeului de la Probota sunt estimate la câteva zeci de mii lei, fiind nevoie acolo de vitrine speciale şi instalaţie de iluminat, iar înainte de toate de un proiect al muzeului.

Directorul DCCPCN mai spune că la Mănăstirea Probota mai este nevoie de 35000 lei, pentru reabilitarea acoperişului, întrucât „riscă să se degradeze”, iar în acest sens s-a trimis o adresă către Consiliul Judeţean Suceava, prin care s-a solicitat această sumă.

Direcţia de Cultură a mai solicitat 1,2 miliarde lei vechi pentru repararea acoperişului la mănăstirea Bogdana, din Rădăuţi, afectat pe o porţiune de 80 mp de furtuna de acum mai bine de o săptămână. „Am trimis adrese către Ministerul Culturii şi către Prefectură, pentru a fi cât mai repede reabilitat acoperişul. Am trimis documentaţia, fotografii cu acoperişul afectat, sperăm să fie alocată această sumă în regim de urgenţă. Voi face demersuri şi la nivel local, la Rădăuţi”, a mai menţionat Daniel Hrenciuc.

loading...