Aproape jumătate din persoanele seropozitive, fără tratament


Intră acum și în grupul de

Potrivit Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni, o parte dintre sucevenii bolnavi de HIV/SIDA au rămas fără tratamente din cauza lipsei de bani din sistemul de sănătate. Dorina Vasile, preşedintele Asociaţiei Red Ribbon Fălticeni, organizaţie non-guvernamentală care reprezintă persoanele infectate şi afectate de această maladie, a ţinut să transmită un apel urgent către forurile competente, pentru rezolvarea crizei de medicamente până nu este prea târziu.

„Bolnavii se confruntă cu această problemă de mai multe luni de zile, ea devenind cronică. Sunt persoane care au întrerupt tratamentul iar dacă nu se va reglementa urgent situaţia, saloanele secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean se vor umple de pacienţi care vor dezvolta boli asociate HIV-ului. În timp, situaţia poate deveni extrem de gravă, şi sperăm să se rezolve cât mai urgent” a declarat recent Dorina Vasile.

Aceasta susţine că din cei 153 de bolnavi de HIV/SIDA din judeţ, aproximativ 70% au întrerupt tratamentul din cauza lipsei medicamentelor, pe perioade cuprinse între două şi patru săptămâni.

Dr. Corina Stănescu, coordonatorul judeţean al programului naţional de HIV/SIDA, a confirmat existenţa unor disfuncţionalităţi de ordin financiar, care lasă persoanele seropozitive fără tratament, însă vede situaţia mai puţin alarmantă.

Potrivit medicului, în 2009, bugetul alocat pentru terapia acestor bolnavi acoperă doar 60% din necesar, iar lipsa banilor a afectat deja o parte dintre pacienţi, care nu mai beneficiază de o medicaţie completă şi la timp.

Aceasta spune însă că doar 40% dintre bolnavii din judeţ s-au văzut în situaţia de a-şi întrerupe medicaţia, şi a precizat că, deocamdată, nu se poate vorbi de o înrăutăţire a stării de sănătate a pacienţilor în lipsa unei terapii corecte.


Intră acum și în grupul de