Înființarea Muzeului Mănăstirii Probota devine o certitudine


Intră acum și în grupul de

La începutul acestei săptămâni, specialiștii Complexului Muzeal ”Bucovina” Suceava încep lucrările pentru înființarea Muzeului Mănăstirii Probota, a anunțat directorul Complexului Muzeal ”Bucovina” , Emil Ursu. ”De luni, specialiștii noștri, restauratori, conservatori, muzeografi vor începe lucrul pentru Muzeul Mănăstirii Porbota. Consiliul Județean a aprobat să începem lucrul”, a declarat Emil Ursu, în cadrul unei conferințe de presă.

Reamintim că, una dintre priorităţile Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava este amenajarea muzeului de la Mănăstirea Probota, monument aflat în patrimoniul UNESCO. Daniel Hrenciuc, șeful Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Suceava, a precizat că acest muzeu va spori atractivitatea mănăstirii şi speră ca până în octombrie, cel târziu, să fie amenajat.

Muzeul va cuprinde obiecte de cult foarte vechi, datând din secolul XV până în sec. XVIII, şi cărţi religioase, care aparţin mănăstirii şi sunt păstrate acolo, în lăzi.

„Spaţiul pentru muzeu este mai generos ca la Mănăstirea Dragomirna, sunt două încăperi la parterul mănăstirii şi două la etaj. Se poate face un muzeu extrem de interesant şi valoros, dacă va fi dublat şi de o infrastructură corespunzătoare”, a afirmat Daniel Hrenciuc.

Lucrările de amenajare a muzeului de la Probota sunt estimate la câteva zeci de mii lei, fiind nevoie acolo de vitrine speciale şi instalaţie de iluminat, iar înainte de toate de un proiect al muzeului.

Directorul DCCPCN mai spune că la Mănăstirea Probota mai este nevoie de 35000 lei, pentru reabilitarea acoperişului, întrucât „riscă să se degradeze”, iar în acest sens s-a trimis o adresă către Consiliul Judeţean Suceava, prin care s-a solicitat această sumă.


Intră acum și în grupul de