Primările care nu au anunţat că au închis gropile de gunoi, verificate de comisarii de mediu


Intră acum și în grupul de

Comisarii de mediu suceveni vor verifica începând de marţi toate primăriile din judeţ ce nu au trimis notificări prin care să anunţe că au închis platformele de deşeuri, începând cu data de 16 iulie, cum era stabilit. „De marţi, toate primăriile, începând cu cele care nu au anunţat că au închis gropile de gunoi, vor fi verificate. Tot marţi, va fi efectuat un control şi la Rădăuţi, deoarece primăria a spus că transportă deşeurile la Botoşani, dar prestatorul, respectiv Servicii Comunale, nu a transmis nici o adresă în acest sens”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache.

În judeţul Suceava, vor funcţiona două depozite ecologice la Moara şi Pojorâta şi 5 staţii de transfer la Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei. Adriana Iordache a precizat că pentru depozitul de la Moara au demarat dezbaterile publice privind studiul de impact.

Aceasta a mai spus că la solicitarea primăriilor au fost stabilite obligaţiile de mediu. „Prima obligaţie este aceea de sistare a depozitării deşeurilor pe vechile platforme, apoi îndepărtarea deşeurilor voluminoase de genul anvelope uzate. Se interzice depozitarea acestora pe platforme, iar înainte de efectuarea de lucrări de închidere a acestor gropi, anvelopele trebuie colectate separat. Se interzicerea arderea acestora. O altă obligaţie este nivelarea şi compactarea depozitelor pentru a nu exista gropi şi denivelări în care să se facă depozitări clandestine. Apoi se acoperă cu pământ şi se înierbează. După ce au urmat toţi aceşti paşi, primăriile şi prestatorii de servicii trebuie să notifice la Agenţia de Protecţie a Mediului că au făcut aceste lucruri”, a explicat Adriana Iordache, adăugând că un număr de 12 primării din judeţ au realizat aceste lucruri cu mult înainte de termenul de 16 iulie.

„Practic aceste primării nu mai aveau ce să închidă la termenul de 16 iulie. Este vorba despre primăriile Frumosu, Crucea, Hârtop, Vadu Moldovei, Ipoteşti, Moldoviţa, Vatra Moldoviţei, Sadău, Breaza, Drăgoieşti, Pojorâta, Dorna Arini”, a spus Adriana Iordache, cu menţiunea că alte 13 primării au anunţat că au efectuat lucrările de ecologizare a vechilor gropi de gunoi.

Acestea sunt: Forăşti, Mitocu Dragomirnei, Siminicea, Izvoarele Sucevei, Frătăuţii Vechi, Fundu Moldovei, Coşna, Bălăceana, Stulpicani, Rădăşeni, Dărmăneşti, Fântâna Mare şi Liteni.

La Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava s-a primit o sesizare prin care se anunţă că Primăria Ostra, în loc să rezolve problema închiderii gropii şi transportarea deşeurilor către un depozit autorizat, a săpat o groapă lângă blocuri şi depozitează deşeurile acolo. „Vom trimite comisarii acolo să vedem ce se întâmplă, şi dacă se adevereşte vom pune sancţiuni”, a mai spus Adriana Iordache.

Amenzile pentru primăriile ce nu au închis actualele gropi de gunoi sunt de la 50.000 lei la 100.000 lei.


Intră acum și în grupul de