DSP Suceava organizează, în martie, o campanie privind sănătatea orală. Vor fi mai multe acțiuni de informare în școlile și grădinițele din județ

În luna martie, Ministerul Sănătății, prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății finanțează și organizează campania „Zâmbește cu încredere. Sănătate orală pentru toți!”.

Potrivit unui comunicat al DSP Suceava, această campanie aduce în atenția publică problematica sănătății orale pentru populația generală (inclusiv copii și adolescenți) și are ca obiective generale creșterea numărului de persoane informate privind importanţa sănătăţii orale şi riscurile neglijării acesteia, a celor care adoptă comportamente sănătoase în vederea menţinerii sănătăţii orale precum și formarea unor deprinderi sănătoase şi încurajarea tratamentului precoce al potenţialelor probleme dentare, pentru a evita îngrijirile tardive, mai dificile şi mai costisitoare.

Astfel, Campania este implementată la nivel județean de către Direcția de Sănătate Publică a județului Suceava, va include următoarele activități:

  • Diseminarea informaţiior referitoare la importanţa sănătăţii orale, factorii de risc implicaţi în afecţiunile orale, modalităţile de prevenire a afecţiunilor orale, igiena orală corectă pe site-ul Direcţiei de Sănătate Publică Județene Suceava (http://www.dspsv.ro)
  • Transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, tuturor partenerilor campaniei;
  • Multiplicare și distribuire de materiale informative (pliante, afise, brosuri ) specifice temei prin asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari, rețeaua de medicină școlară, cabinetele medicilor de familie;
  • Acţiuni de informare – educare – comunicare în  şcoli și grădinițe,

Suportul metodologic al campaniei fiind asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Comunicatul DSP Suceava arată că sănătatea orală include capacitatea de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiţi şi de exprima o serie de emoţii prin intermediul expresiei faciale, cu încredere şi fără durere, discomfort sau boli cranio-faciale complexe.

Ultimul studiu efectuat în România la care au participat 4592 de respondenți efectuat de specialiștii  INSP prin inter  referitor la evaluarea practicilor privind menținerea sănătății orale arată că în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți pe 18 % dintre participanți se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți, 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți și doar 33,6 % după ce mănâncă în maximum 15 minute.

Potrivit DSP Suceava, numai 70,2 % din respondenți au fost instruiți cu privire la tehnica corectă de periaj al dinților și doar 28,2 % își schimbă lunar periuța de dinți. Referitor la mijoacele utilizate pentru asigurarea igienei orale: 1,9 % nu utilizează pastă de dinți, doar 57,3 % utilizează o pastă de dinți cu fluor, 24, 7 %  folosesc doar periuța de dinți,  55,6 %   folosesc apa de gură și 29, 5 % ața interdentară.

Un procent relativ mare, 48, 7 % utilizează guma de mestecat ca mijloc de asigurare a igienei orale iar 24,9 %  folosesc scobitori. În ceea ce privește starea de sănătate orală doar 27,6 % dintre participanții la studiu au afirmat că în ultimul an nu au avut nici un disconfort la nivelul dinților și doar 15, 9 % se duc de două ori pe an la control la medicul stomatolog. Referitor la consumul de produse îndulcite, alcool și fumat: Doar 50,4 % dintre respondenți nu consumă zilnic dulciuri, 53,4 % nu consumă zilnic băuturi acidulate îndulcite și 61, 3 % nu consumă deloc băuturi alcoolice.20,1 % dintre participanții la studiu fumează, mai menționează DSP Suceava.

loading...