Un grup de profesori agresat în curtea Liceului Tehnologic ”Vasile Cocea” din Moldovița: Agresorii au fost calmați doar după ce polițiștii au tras cu arma. Reacția Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava


Intră acum și în grupul de

Scandal la Liceului Tehnologic ”Vasile Cocea” din Moldovița. Un muncitor și un grup de profesori au fost agresați, vineri, de doi bărbați chiar în curtea liceului.

Agresorii, tată și fiu, s-au dus la liceu sa facă scandal din cauza că un alt copil al lui ar fi fost accidentat (și-ar fi prins degetele în ușă). Aceștia au agresat verbal pe polițiștii veniți la fața locului și au lovit și autospeciala de poliție. Agresorii au fost calmați doar după ce polițiștii au tras un foc de armă în plan vertical.

Cei doi au fost amendați cu câteva mii de lei pentru tulburarea liniștii publice și au fost duși la Parchetul Câmpulung Moldovenesc pentru distrugere și ultraj. Aceștia nu au fost reținuți de procuror.

Potrivit unui comunicat al Alianței Sindicatelor din Învățământ Suceava, acest caz arată “cât de vulnerabile sunt școlile în acest moment în fața unor agresori. Lipsa pazei din unitățile de învățământ a dus la această situație, care se poate repeta oriunde în țară, la orice nivel al structurii școlare”.

Sursa citată precizează că elevii, dar și angajații din școli sunt vulnerabili la orice formă de violență. Faptul că oricine poate să pătrundă în incinta unei unități de învățământ, fără să fie legitimat, ne îngrijorează și reprezintă o problemă deosebit de gravă, care trebuie rezolvată urgent. Considerăm că pot fi identificate resursele necesare prin care toate școlile din România să beneficieze de pază și protecție. Oare de ce fel de semnal mai avem nevoie, pentru a lua o decizie concretă în această situație? Nu vrem să transformăm școlile într-un loc nesigur pentru colegii și elevii noștri, arată comunicatul.

Alianța Sindicatelor susține că trebuie să înțelegem cu toții că siguranța și securitatea în unitățile de învățământ trebuie să reprezinte, măcar acum, o prioritate pentru toate autoritățile! „Siguranța în unitățile de învățământ se realizează sub coordonarea prefectului și este în responsabilitatea autorităților Administrației publice Locale, a Inspectoratelor școlare, a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau a inspectoratelor județene de poliție, a Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București ori a inspectoratelor județene de jandarmerie și a unităților școlare.” (Legea 29/2010)

Reamintim că, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Legea privind

măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, îndrumare și control în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției a fost votată în Parlamentul României, după patru ani în care am solicitat parlamentarilor în nenumărate rânduri să voteze această lege. Considerăm că această lege reprezintă o necesitate pentru sistemul educațional românesc, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri în care colegii noștri au fost bătuți, agresați, scuipați, înjurați sau umiliți în cadrul unităților de învățământ. Acest nou caz de violență într-o școală trebuie să fie argumentul solid care să conducă la promulgarea acestei legi de către președintele României, susține Alianța Sindicatelor din Învățământ Suceava.


Intră acum și în grupul de