Terenuri lăsate pârloagă de agricultorii suceveni, din lipsa banilor


Intră acum și în grupul de

Din datele statistice ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava rezultă că din cele 111.739 de hectare de teren agricol ce ar fi putut fi însămânţate în această primăvară, 4.799, reprezentând 4,3% din total, nu au fost cultivate.

Prin comparaţie, după campania de însămânţări din primăvara anului trecut au rămas nelucrate 2.751 de hectare de teren agricol, în timp ce în anii precedenţi suprafeţele lăsate pârloagă au fost şi mai reduse.

Datele contabilizate de DADR Suceava reliefează că în cadrul campaniei de însămânţări din acest an cultura porumbului a fost cultivată pe cea mai întinsă suprafaţă, 35.629 de hectare de teren, în timp ce cartoful a fost însămânţat pe 24.829 de hectare de teren.

Plantele de nutreţ au fost însămânţate pe aproape 20.000 de hectare, în timp ce pe 12.939 de hectare de teren agricol a fost cultivat ovăz.

În aceste condiţii putem spune că oamenii care trăiesc din cultivarea terenurilor abia dacă supravieţuiesc iar criza din agricultură se adânceşte de la an la an. Subvenţiile vin cu întârziere, banii pentru dezvoltarea de mici afaceri sunt aproape imposibil de accesat, iar preţurile obţinute pe produse sunt din ce în ce mai mici.
În aceste condiţii, cifrele din acest an, care arată o creştere a suprafeţelor necultivate, nu reprezintă o surpriză pentru specialiştii din domeniu.

Din datele adunate de specialiştii DADR, rezultă că în mai multe localităţi din judeţ se găsesc peste 200 de hectare de teren agricol nelucrate, în unele ajungându-se până la o suprafaţă de 300 de hectare.

Şi la unele asociaţii agricole situaţia este mai grea ca niciodată. Reprezentanţii acestora spun că anul trecut a fost unul foarte prost, erbicidele s-au scumpit foarte mult, preţul porumbului a scăzut, cartoful nu a avut livrare, iar grâul, din cauza ploilor, a încolţit şi nu a fost de calitate, astfel că posibilităţile financiare din acest an au fost foarte reduse.


Intră acum și în grupul de