Disperarea dă târcoale sucevenilor cu boli cronice


Intră acum și în grupul de

Sucevenii cu boli cronice se află în situația gravă de a întrerupe tratamentele necesare supraviețuirii, anunță Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC). Aceasta a trimis luni o scrisoare deschisă adresată Președintelui României, Președintelui Senatului și Președintelui Camerei Deputaților în care semnalează situația extrem de grea a pacienților cu afecțiuni cronice din România, care sunt în situația de a întrerupe tratamentele vitale în lupta cu boala, din cauza lipsei acute a fondurilor alocate Programelor Naționale de Sănătate și epuizarii bugetului alocat pentru anul 2009 pentru aceste programe.

„Prin prezenta scrisoare deschisă facem un apel disperat la cele mai înalte autorități ale României, în numele pacienților cu boli cronice din această țară, care resimt acut lipsa fondurilor în sistemul de sănătate și sunt obligați să întrerupă tratamentul strict necesar luptei cu boala. În lipsa unui dialog și a unor măsuri concrete din partea Ministerului Sănătății și a Casei Naționale pentru Asigurări de Sanatate, la semnalele disperate ale pacienților din diferite patologii cronice care au rămas fără tratamentul necesar, facem un apel și la dumneavoastră pentru a veni alături de cei este 3 milioane de pacienți cronici din această țară cu măsuri în direcția asigurării accesului pacienților cu boli cronice la medicamentele vitale”, se precizează în scrisoare.

„Cunoaștem faptul că România trece printr-o criză profundă, dar asta nu înseamnă că populația trebuie sacrificată în numele acesteia. Programele Naționale de Sănătate nu au primit bugetul necesar pentru ca tratamentul să fie asigurat în acest an. La mai multe din aceste programe întreg bugetul pe anul 2009 a fost deja epuizat, iar perspectivele sunt sumbre pentru pacienți. Pacienții cu cancer, IV/SIDA, diabet, hepatită, hemofilie, etc. din mai multe județe au rămas fără tratamentul necesar luptei cu boala, ceea ce duce la agravarea situației lor. Amânarea sau întreruperea tratementului în patologiile cronice pun în pericol viața pacienților. Avem cazuri concrete semnalate din mai multe județe precum Suceava, Timiș, Mureș, Caraș, Cluj, Hunedoara, Neamț, Argeș, dar și București în care pacienții cu diferite boli cronice nu mai au tratament și bugetul este epuizat. Listele de așteptare în oncologie și hepatită ating dimensiuni nemaintâlnite până acum”, menționează Coaliţia Organizaţiilor Pacineţilor cu Afecţiuni Cronice.

Membrii acestei coaliţii consideră că sacrificarea populației bolnave în perioada de criză, pe lângă faptul că poate fi considerată genocid, va avea efecte profunde chiar asupra situației economice, costurile pentru refacerea stării de sănătate a populației vor crește exponențial în cazul în care nu se iau măsuri urgente acum, iar pentru zeci de mii de pacienți va fi prea târziu.

„Deși situația a fost semnalată către Ministerul Sănătății și CNAS periodic de la începutul anului 2009, aceste instituții nu au răspuns apelurilor noastre și au recurs chiar la măsuri de excludere a reprzentanților pacienților acreditați la nivelul comisiilor. În prezent, situația este la limită, în lipsa unui sprijin imediat vom recurge la forme de protest radicale, pentru a atrage atenția societății românești și internaționale asupra problemelor cu care se confruntă pacienții din România. Vom sesiza totodata în cel mai scurt timp forurile europene cu privire la situația din România”, se mai spune în scrisoare.

Precizăm că această este cea mai mare organizație din România care luptă pentru promovarea și apărarea drepturilor pacienților cu afecțiuni cronice, reunind 8 federații naționale ale asociațiilor pacienților cu afecțiuni cronice.


Intră acum și în grupul de