Centrul de plasament ce a luat foc la Fundu Moldovei se redeschide


Intră acum și în grupul de

Lucrările de reparaţii la Centrul de Plasament „Visătorii” din comuna suceveană Fundu Moldovei, unde un incendiu produs în luna mai a afectat grav mansarda şi un etaj al clădirii, sunt finalizate, copiii instituţionalizaţi aici urmând să revină în centru peste aproximativ două săptămâni.

Directorul executiv al DGASPDC Suceava, Florin Tărnăuceanu, a declarat, miercuri, că cei 23 de copii ai centrului vor putea reveni în clădire începând cu data de 24 august. Acesta a spus că lucrările de reparaţii ale clădirii au fost finalizate, iar fondurile pentru realizarea acestor lucrări au fost asigurate de Consiliul Judeţean Suceava şi din sponsorizări.

Reamintim că la mansarda Centrului de Plasament „Visătorii” Fundul Moldovei aflat în administrarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, pe 12 mai, în jurul orei 02.00 a izbucnit un incendiu. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, incendiul a fost anunţat prin serviciul 112, la ora 02:38, astfel că Detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Fundu Moldovei au intervenit cu patru autospeciale pentru localizarea şi stingerea flăcărilor.

La sosirea echipajelor de intervenţie ardea acoperişul construit din lemn cu învelitoare din tablă tip ţiglă, mansarda şi camerele de la etaj, existând pericolul de propagare la întreaga construcţie şi gospodăriile învecinate.

Pompierii au evacuat în condiţii de siguranţă persoanele aflate în interior, respectiv un adult şi douăzeci şi cinci de copii şi s-a verificat prezenţa acestora. Fiecare încăpere a fost controlată de pompieri, care au vrut să se asigure că în clădirea incendiată nu se mai afla nicio persoană.

Incendiul a fost lichidat la ora 06.00, în limitele găsite, în flăcări fiind distrus acoperişul, mansarda şi cele opt camere de la etaj pe o suprafaţă de aproximativ 200 mp, mobilier, trei computere, o imprimantă, articole textile şi de papetărie. De asemenea, s-au degradat pereţii, plafonul şi tâmplăria clădirii, pagubele fiind estimate la cca. 100.000 lei.

Din primele cercetări a rezultat că incendiul a izbucnit prin efect termic din cauza coşului de evacuare a fumului neprotejat termic corespunzător faţă de materialele combustibile. Pompierii au salvat parterul construcţiei şi gospodăriile învecinate, în valoare de circa 1.000.000 lei.

Ţinând cont de dorinţele copiilor şi ale angajaţilor de a nu fi mutaţi în alte centre de plasament, fiecare din cei 16 angajaţi au luat în plasament copii.
Toţi copiii au incluşi în programe de terapie psihologică pentru depăşirea traumei provocate de incendiu.

La rândul său, directorul adjunct al instituţiei, Nicoleta Daneliuc, a declarat că şi Centrul Speranţa din Suceava va fi redeschis celor 70 de beneficiari după ce s-au efectuat lucrări de reparaţii, s-au modernizat toaletele şi s-a amenajat o sală de mese. Centrul va fi deschis pe 20 august.


Intră acum și în grupul de