Direcţia de Cultură vrea să pună în valoare monumentele romano şi greco-catolice ale Bucovinei istorice (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Conducerea Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava consideră că edificiile romano şi greco-catolice din judeţ nu au fost puse suficient de bine în valoare şi vrea respectarea a tot ce înseamnă Bucovina istorică. Şeful Direcţiei pentru Cultură Suceava, Daniel Hrenciuc, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă că instituţia a încheiat un parteneriat cu Decanatul Bisericii romano-catolice, care vizează în primul rând punerea în valoare a bisericilor acestui cult, existente în judeţ, dar un parteneriat asemănător vizează şi cultul greco-catolic.

Daniel Hrenciuc a precizat că în cadrul acestui parteneriat va fi elaborat un ghid trilingv al acestor biserici, unele dintre ele catedrale, în română, engleză, germană, poate chiar şi polonă.
În opinia şefului DCCPN Succeava, includerea bisericilor romano-catolice dar şi a celor greco-catolice într-un ghid ar fi binevenită. „Să nu uităm că aceste bisericile-monument fac parte din Bucovina istorică. De altfel, noi dorim să încurajăm integrarea monumentelor care aparţin minorităţilor din judeţ în circuitul istoric şi turistic şi ne vom implica, pe zone, pentru a sprijini spiritualitatea din Cernăuţi”, a afirmat Daniel Hrenciuc.

Tot prin acest parteneriat vor fi editate micromonografii pentru fiecare biserică romano-catolică în parte, chiar şi cele nefolosite în prezent.
În judeţul Suceava există 11 parohii romano-catolice, dar mai sunt şi biserici nefolosite de acest cult, precum cele de la Arbore, Clit, dar şi la Ţibeni unde în biserica romano-catolică se oficiază slujbe de rit ortodox.
Direcţia pentru Cultură a finanţat din fonduri extrabugetare Biserica romano-catolică din Rădăuţi, la solicitarea acesteia, oferind 5.000 lei pentru lucrări de refacere.


Intră acum și în grupul de