Doar două din mănăstirile din judeţ aflate pe lista UNESCO sunt incluse în PUG-uri (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava a primit joi, o adresă din partea Comisiei Naţionale a UNESCO privind transferul răspunderii de monitorizare şi întocmire a fişelor de conservare a obiectivelor aflate pe lista UNESCO. Potrivit şefului DCCPN Suceava, Daniel Hrenciuc autorităţile locale nu au întocmite Planurile de protecţie şi gestiune a acestor monumente, precizând că din cele 7 biserici din listă doar Probota şi Mănăstirea Humorului sunt incluse în Planurile Urbanistice Generale (PUG). Lista cuprinde mănăstirile Arbore, Humor, Moldoviţa, Pătrăuţi, Probota, Sfântu Gheorghe din Suceava şi Voroneţ.

Daniel Hrenciuc a precizat că specialiştii direcţiei au efectuat o analiză a întreg patrimoniului cultural mobil şi imobil din judeţ, nu doar a celor de pe lista UNESCO situaţia fiind una deloc îmbucurătoare. „Trebuie introdusă obligativitatea includerii în cadrul PUG-urilor, de către administraţiile locale a Studiilor privind fundamentarea istorică şi Stabilirea Zonelor protejate şi de protecţie a monumentelor istorice şi a siturilor arheologice, ceea ce înseamnă de fapt respectarea legii. Aproape în fiecare localitate sunt situri arheologice reperate sau nereparate. Primarii trebuie să ne solicite includerea pe lista noastră a monumentelor din localităţi. De exemplu, multe sunt tratate ca clădiri oarecare şi se deteriorează”, a spus Daniel Hrenciuc.

Acesta a explicat că mulţi nu vor ca unele monumente să intre în patrimoniu pentru că orice modificare adusă trebuie să fie avizată de DCCPN. „De exemplu avem o biserică foarte veche ce aparţine unei minorităţi iar parohul nu vrea să o introducă pe lista monumentelor pentru că orice lucrare de modificare necesită obţinerea avizului de la noi. De exemplu, pentru termopane. Dar nu ar primi acest aviz pentru că ar strica monumentul”, a menţionat şeful Direcţiei de Cultură.


Intră acum și în grupul de