Vești triste pentru românii din Nordul Bucovinei: A fost semnată legea care obligă minoritățile să învețe inclusiv în limba ucraineană, iar în curând va fi efectuată o reformă administrativă în urma căreia nu vor mai fi raioane majoritare românești


Intră acum și în grupul de

Autoritățile din Ucraina continuă asaltul asupra minorităților naționale, inclusiv asupra românilor din Nordul Bucovinei.

Mai exact, în data de 13 martie, Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a semnat legea „Cu privire la învățământul secundar”.

Agenția BucPress din Cernăuți explică faptul că această lege obligă românii din Ucraina să studieze și în limba ucraineană. Concret, românii alături de alte minorități naționale care aparține limbilor UE, vor studia după următorul model:

– ​​în limba maternă, împreună cu studiul limbii de stat – în clasele 1-4;

– în clasa a V-a, cel puțin 20% din volumul anual de ore ar trebui efectuat în limba ucraineană, cu o creștere treptată a volumului, astfel încât în ​​clasa a IX-a să se ajungă la cel puțin 40% din materii care sunt studiate în limba de stat;

– în liceu (clasele 10-12), cel puțin 60% din timpul anual de studii ar trebui efectuat în limba de stat.

Pe lângă asta, BucPress mai informează că în timpul apropiat Ucraina va realiza o reformă administrativă în regiunea Cernăuți. La moment sunt mai multe variante ale reformei, însă în toate există un punct comun: comunitatea românească din regiunea Cernăuți riscă să fie inclusă în raioane diferite, în toate fiind minoritate absolută (sub 10 la sută).

„Asta ar putea reprezenta o primejdie de subreprezentare în organele publice și de neluare în calcul a intereselor acestei comunități. În momentul de față minoritatea românească locuiește compact în patru raioane: Herța, Hliboca, Noua Suliță și Storojineț”, mai menționează sursa citată.


Intră acum și în grupul de