Absolvenţii suceveni nu se înghesuie la şomaj


Intră acum și în grupul de

Indemnizaţia de nimic primită de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava nu îi atrage pe absolvenţi, aceştia sperând în continuare că îşi vor găsi un loc de muncă. Până acum la AJOFM Suceava şi-au depus documentele 841 absolvenţi şomeri, doar 30% dintre ei beneficiind de indemnizaţia de şomaj. Mai exact, la sfârşitul lunii iulie în baza de date figurau 841 de absolvenţi care beneficiază de serviciile de ocupare, 256 din aceştia primind şi suport financiar prin acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Din cei 256 de absolvenţi care beneficiază de indemnizaţia de 300 lei lunar, 48 au absolvit studii superioare, 115 au absolvit studii medii şi 93 au absolvit şcoli profesionale.

Absolvenţii instituţiilor de învăţământ au la dispoziţie 60 de zile de la data absolvirii pentru a face demersuri individuale în căutarea unui loc de muncă şi pentru a se înscrie în baza de date a AJOFM. Odată cu expirarea acestui termen ei nu mai au acces la protecţia socială prin indemnizaţia de şomaj şi nici la suportul prin măsurile active acordate prin lege. O dată cu înscrierea în baza de date absolvenţii pot beneficia şi de serviciile de ocupare şi formare profesională specializate ale agenţiei.

Rata şomajului continuă trendul crescător de la începutul anului, ajungând la valoarea de 5,83%, cu 0,25% mai mare decât luna trecută şi cu 2,1% mai mare decât în luna iulie 2008. Numărul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Suceava a crescut cu 653 de persoane faţă de luna iunie, ajungând la sfârşitul lunii iulie la 14.762 persoane, din care 8.871 beneficiază de indemnizaţii de şomaj.


Intră acum și în grupul de