Primăriile nu alocă bani pentru întreţinerea muzeelor


Intră acum și în grupul de

În timpul ultimelor inspecţii curente în teritoriu efectuate de specialiştii Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava s-a constatat că „administraţiile publice locale nu sunt conştiente de patrimoniul de pe raza unităţii administrative neavând poziţii în bugetele locale şi ca atare lasă totul în voia sorţii”. „Pentru întreţinerea muzeelor nu se alocă bani sau se alocă doar sume necesare plăţii cheltuielilor curente. Dacă pentru Complexul Muzeal Bucovina lucrurile stau mai bine, în schimb în celelalte oraşe sunt lucruri grave”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă directorul DCCPN Suceava, Daniel Hrenciuc.

Acesta a exemplificat cu municipiul Fălticeni, unde clădirea monument Casa Lovinescu în care se află Galeria Oamenilor de Seamă este fracturată şi se poate prăbuşi la un mic seism sau chiar de la trepidaţiile traficului. „Muzeul Apelor, tot din Fălticeni are restricţionată circulaţia pe trotuarul perimetral deoarece „cad pietre”, fragmente din faţadă. Muzeul Ion Irimescu, tot clădire monument, este de 5 ani în aşa zisă restaurare, adică nu se face nimic. Mai mult, noul proiect întocmit prevede consolidarea a ceea ce s-a făcut în anii trecuţi”, a precizat Daniel Hrenciuc.

Nici la Muzeul de Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc situaţia nu este mai bună. „Nu s-a restaurat şarpanta şi învelitoarea din 1993, iar la interior ultima restaurare s-a făcut în 1976 când s-a inaugurat”, a spus şeful DCCPN Suceava adăugând că Muzeul din Rădăuţi nu are încălzire şi nu se ştie când va avea, la fel ca şi Muzeul de Cinegetică din Vatra Dornei.

La Vatra Dornei, chiar primăria face lucrări la propria clădire monument fără nici un fel de aviz sau cel puţin consultare”, a menţionat Daniel Hrenciuc.


Intră acum și în grupul de