Centrul de la Sasca Mică a fost plasat în carantină la propunerea prefectului de Suceava. Aceeași măsură poate fi luată și în cazul centrului de la Costâna


Intră acum și în grupul de

Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan a anunțat, în cadrul ședinței operative de marți de la Palatul Administrativ, că a înaintat secretarului de stat Raed Arafat, propunerea de carantinare a Centrul de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică și asigurarea dispozitivelor de pază cu efective de jandarmi și poliție în jurul acestuia. La scurt timp, propunerea a fost acceptată.

Prefectul județului Suceava a precizat că, dacă autoritatea de sănătate publică va considera că este necesar, se va proceda la fel cu Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihiatrică (CRRN) din Costâna.

El a comunicat că, pentru asigurarea resurselor umane calificate necesare pentru îngrijirea beneficiarilor Centrului de Recuperare și Reabilitare Sasca Mică, la sediul DSP Suceava s-a desfășurat o ședință la care au fost convocați medicii din rețeaua școlară în vederea implicării acestora în gestionarea acestui focar epidemiologic instituțional.

Măsurile aplicate, care au fost prezentate de prefectul județului Suceava au fost apreciate pozitiv de secretarul de stat Ionel Oprea, care a propus numirea unui coordonator medical infecționist, pentru asigurarea coordonării activității la nivelul acestui centru dar și pentru o informare operativă zilnică a autorităților județene.

Operea a precizat că pentru a avea o monitorizare eficientă a evoluției situației, echipa de coordonare să fie întărită cu un medic epidemiolog, care împreună cu medicul infecționist să asigure integrat atât supravegherea stării de sănătate a beneficiarilor cât și coordonarea personalului ce asigură îngrijirea beneficiarilor.

Ulterior, prin Ordinul Comandantului Acțiunii, a fost instituită măsura de carantinare a Centrului din Sasca Mică până la data stingerii focarelor de Covid 19.

Ordinul prevede că în cadrul obiectivului carantinat, precum și în imediata vecinătate, pe întreaga perioadă a carantinării, se vor aplica, în mod corespunzător, toate interdicțiile și restricțiile stabilite prin Ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență, inclusiv cele care privesc carantinarea și vor fi respectate toate măsurile epidemiologice stabilite de DSP Suceava.

  1. Împiedicarea deplasării persoanelor care se află la adresa declarată pentru carantină și monitorizarea permanentă a respectării acestei măsuri;
  2. Purtarea măștilor de protecție sau a variantelor alternative de către persoanele aflate în zona de carantină;
  3. Inventarierea tuturor persoanelor aflate la adresa declarată pentru carantină din Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică și din imediata apropiere, și actualizarea aplicației Portal Covid 19;
  4. Stabilirea, prin grija administrației publice locale și a IPJ Suceava a rutelor ocolitoare, a căilor majore de circulație care ocolesc zona carantinată și aducerea la cunoștința populației prin mijloacele mass media a acestei măsuri;
  5. Evaluarea, de către DSP Suceava, a oportunității și prioritizării de testare a persoanelor cu adresa declarată pentru carantină și transmiterea solicitărilor de sprijin cu materiale sanitare și personal de specialitate către Institutul Național de Sănătate Publică/ Ministerul Sănătății;
  6. Stabilirea în ședința Comitetului Județean pentru Cooordonarea și Conducerea Intervenției a responsabilităților privind: asigurarea dezinfecției unde este considerat necesar, colectarea deșeurilor și procedurile aplicabile pentru asigurarea funcționării continue a serviciilor de utilități public, asigurarea continuității aprovizionării cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele aflate în zona carantinată, stabilirea limitelor de competență pentru instituirea normelor derogatorii de la prevederile Ordinului Comandantului Acțiunii nr. 76005/ 28.04.2020, de către Comitetul Județean pentru Cooordonarea și Conducerea Intervenției, cu aprobarea prefectulu și stabilirea zonei de protecție prin extinderea arealului menționat ( imediata vecinătate) cu o distanță minimă de siguranță în care se introduc restricții/ interziceri de deplasare.

Intră acum și în grupul de