Reforma va ajunge şi în universităţi


Intră acum și în grupul de

În cadrul discuţiilor ce au avut loc zilele acestea în Camera Deputaţilor pe marginea Legii educaţiei naţionale pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe 15 septembrie, deputatul Sanda-Maria Ardeleanu, alături de colegii din Comisiile de învăţământ ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, a susţinut o serie principii şi măsuri importante pentru actuala Reformă a educaţiei din România, şi care se regăsesc ca priorităţi în Pactul Naţional pentru educaţie şi Programul de guvernare.

Potrivit deputatului Ardeleanu, una dintre măsuri este depolitizarea învăţământului prin declararea incompatibilităţii între o funcţie de conducere în universitate şi calitatea de demnitar. Această incompatibilitate se va rezolva prin autosuspendarea din funcţia de conducere la nivelul universităţii pe perioada îndeplinirii mandatului de deputat sau senator.
Precizăm că Maria Sanda Ardeleanu, înainte de a fi aleasă ca parlamentar, a ocupat funcţia de prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

O altă măsură este descentralizarea şi în domeniul învăţământului superior, creşterea autonomiei universitare, dar şi a responsabilităţii manageriale. Astfel, universităţile, prin Cartă, vor putea opta pentru un sistem colegial sau managerial de alegere a conducerii universităţii. Din comisia de concurs pentru ocuparea postului de director general administrativ într-o universitate, rectorul, în calitate de preşedinte al comisiei, poate, doar opţional, să invite şi un membru din partea M.E.C.I.

Renunţarea la criteriul vechimii pentru ocuparea funcţiilor didactice şi de cercetare pentru candidaţii care provin din învăţământul superior sau din cercetare ştiinţifică, este un alt principiu susţinut de deputatul sucevean.

Iar printre condiţiile de promovare vor fi şi îndeplinirea standardelor naţionale de atestare, precum şi satisfacerea unor standarde proprii instituţiei de învăţământ superior, aprobate de senatul universitar.


Intră acum și în grupul de