Elevii nu învaţă în şcoli despre protejarea patrimoniului cultural


Intră acum și în grupul de

Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DCCPN) Suceava a încheiat un parteneriat cu IŞJ Suceava, ce vizează educarea elevilor privind protejarea monumentelor istorice, şi a început în acest sens cu un concurs intitulat „Moştenirea Culturală – comorile printre care trăim”. Şeful DCCPN Suceava, Daniel Hrenciuc, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că scopul concursului este educarea, conştientizarea şi informarea tinerilor asupra valorilor patrimoniului cultural naţional, în vederea cunoaşterii, protejării şi promovării acestora.

„Totul pleacă de la educaţie. Opţionalele privind patrimoniul cultural la nivel de şcoli sunt inexistente. Dacă nu pornim de jos, din rândul elevilor, nu vom realiza nimic”, a declarat Daniel Hrenciuc, cu menţiunea că, în urma colaborării cu un ONG, premiile vor fi şi în bani.

Potrivit directorului DCCPN Suceava, competiţia va avea o etapă pe şcoală, în perioadă 1-15 noiembrie şi una judeţeană, în intervalul 1-14 februarie 2010.
Copiii vor trebui să răspundă la un set de 20 de întrebări. „Trebuie să cunoască nişte noţiuni elementare de patrimoniu, despre monumentele reprezentative cum ar fi cele Unesco, şi câteva reglementari legislative, dar toate la nivelul lor”, a spus Daniel Hrenciuc, precizând că întrebările nu vor fi dificile.

Bibliografia de concurs poate fi accesată pe www.suceava.djc.ro.
La etapa judeţeană vor participa cei care au obţinut minim nota 9 la faza locală şi vor fi desemnaţi 5 câştigători, ocupanţi ai locurilor I, II, III şi două menţiuni.


Intră acum și în grupul de