Medici vrăjiţi de mirajul străinătăţii


Intră acum și în grupul de

Şase medici suceveni au solicitat în acest an certificatul profesional curent de la Colegiul Judeţean al Medicilor Suceava pentru a pleca să lucreze în străinătate. Toţi cei şase medici sunt specializaţi pe medicină de familie şi au cerut transferul pentru a pleca în diferite ţări ale Uniunii Europene, precum: Anglia, Franţa, Germania şi Spania.
Reprezentanţii Colegiul Judeţean al Medicilor spun că au eliberat toate certificatele care au fost cerute, însă nu ştiu numărul celor care au reuşit să plece efectiv, deoarece aceştia trebuiau să meargă la Ministerul Sănătăţii să obţină alte documente pentru a putea pleca.

Pe lângă condiţiile salariale, preşedinta Asociaţiei Judeţene a Medicilor de Familie Suceava, dr. Doina Draga Buimistriuc spune că acesta nu este singurul motiv. „În condiţiile în care nu sunt plătiţi pentru munca pe care o depun, iar cu noua grilă de salarizare e şi normal să plece. Numărul lor cu siguranţă va creşte în aceste condiţii, însă nu doar pentru veniturile de acolo pleacă, ci şi pentru faptul că sunt respectaţi. Noi nu ne dorim să plece, însă nu avem ce face pentru a-i reţine aici. Tinerii în special pleacă, dar nu numai, avem şi persoane cu experienţă care, cu toate că aveau salarii satisfăcătoare, au preferat să plece”, a menţionat dr. Doina Draga Buimistriuc.

În cursul anului trecut, opt medici au cerut certificatul profesional curent pentru a se transfera în străinătate. Dacă anul acesta doar medicii de familie au cerut transferul, în anul trecut au hotărât să plece medici specializaţi pe Ortopedie, Alergologie, Chirurgie Plastică, dar şi Medicină de Familie.

Medicii suceveni susţin că volumul muncii pe care o prestează a crescut, iar aceste măsuri pe care le prevăd oficialii din Ministerul Sănătăţii nu îi vor ţine prea mult pe gânduri, în condiţiile în care vor primi oferte de a pleca în străinătate. „Foarte mulţi vor renunţa la slujba de aici pentru una mai bine plătită în străinătate, unde condiţiile sunt mult mai bune şi suntem respectaţi atât de pacienţi, cât şi de cei din jurul nostru. Importanţa socială a Sănătăţii este mult mai mare decât importanţa care i se acordă în momentul de faţă. O ţară care nu are un sistem de Sănătate şi de Învăţământ bine stabilit nu are viitor”, a explicat Tiberiu Brădăţan, medic în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Suceava.


Intră acum și în grupul de