Ministerul Educaţiei nu mai vrea lista cu directorii suceveni numiţi cu delegaţie


Intră acum și în grupul de

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a făcut un pas înapoi anunţând că ordinul de înlocuire a directorilor şi inspectorilor nu se mai aplică deoarece ministerul elaborează normele de aplicare a noii legi a educaţiei. Premierul Emil Boc a avertizat-o pe Ecaterina Andronescu şi înainte şi după întâlnirea coaliţiei, că o demite dacă pune în aplicare controversatul ordin.

De altfel, nu este prima dată când prim ministrul îl ameninţă cu remanierea pe ministrul Educaţiei. Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a făcut în repetate rânduri apel la Ecaterina Andronescu să schimbe acest ordin, prin care „directorul este numit în urma unui concurs şi cu denumirea unor competenţe profesionale”.
În replică, ministrul Educaţiei a spus că a dat acest ordin pentru a depolitiza instituţiile şcolare.

Dacă s-ar fi pus în aplicare ordinul, funcţiile a cca 110 directori şi directori adjuncţi din învăţământul de stat preuniversitar sucevean şi 9 inspectori şcolari ar fi fost anulate. Directorii erau numiţi cu delegaţie, fără concurs, de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava. Conform Statutului cadrului didactic, inspectorul şcolar general are dreptul de face numiri cu delegaţie pentru funcţiile de director sau director adjunct al unităţilor de învăţământ.

Potrivit controversatului ordin, la data intrării în vigoare a acestuia încetau „toate detaşările în interesul învăţământului pentru funcţiile de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat şi pentru funcţiile de îndrumare şi control din inspectoratele şcolare dispuse pentru anul 2009-2010 prin decizie a inspectoratului şcolar general”.

Aceste funcţii erau ocupate cu delegaţie, fie pentru că nu s-a prezentat nimeni atunci când a fost scos la concurs şi trebuia convins cineva să semneze totuşi actele, fie între timp foştii manageri s-au pensionat sau au demisionat.
Prin ordinul dat, ministerul cerea lista cu aceste posturi.

Şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete spunea săptămâna trecută că nu va trimite nici o listă. „Nu voi trimite nicio listă cu propuneri, pentru că ordinul dat de doamna ministru este ilegal. Ce să facă Ministerul cu lista din moment ce ordinul este ilegal? Să se uite la listă şi doar atât. Dacă se va intra în legalitate şi se va considera că trebuie respectat un ordin care încalcă ori abrogă prevederile legii, atunci voi trimite Ministerului lista cu actualii directori numiţi prin delegaţie. Dacă Ministerul nu va aproba lista, atunci să numească directori cu delegaţie după cum se pricepe”, a mai declarat Petru Carcalete.


Intră acum și în grupul de