Casa de Pensii, asaltată de cereri de poprire pentru recuperarea creditelor făcute de pensionari


Intră acum și în grupul de

Tot mai mulţi pensionari suceveni nu reuşesc să-şi achite împrumuturile contractate în anul anterior astfel că, mulţi dintre creditori se adresează Casei Judeţene de Pensii Suceava pentru a-şi recupera debitele. „Noi, în calitate de terţi popriri, suntem obligaţi să luăm în considerare aceste cereri de executare silită care sunt însoţite de un titlu executoriu şi să procedăm la înfiinţarea popririlor asupra drepturilor de pensii în condiţiile legii, până la 30 la sută din cuantumul pensiilor aflate în plată”, a declarat miercuri, directorul CJP Suceava, Mirela Adomnicăi.

Potrivit acesteia, din cei peste 200.000 de beneficiari ai CJP Suceava, la această dată sunt 2.221 de pensionari care se află în această situaţie cu 700 mai mulţi decât în luna ianuarie a aceluiaşi an, iar în topul creditorilor cu cele mai multe solicitări de executare silită se află CAR şi băncile.

Astfel, luna aceasta, CAR-urile pensionarilor din judeţul Suceava au formulate 335 de cereri de poprire pentru suma de 42.023 de lei, băncile au trimis 120 de cereri de poprire, executorii judecătoreşti 225 de cereri de poprire pentru suma de 42.878 de lei.

Mirela Adomnicăi spune că s-a constatat că cererile de poprire adresate CJP Suceava de administraţiile financiare s-au dublat, ceea ce înseamnă că pensionarii nu şi-au achitat taxele şi impozitele. Mai nou, şi CAS Suceava a înaintat 50 de cereri de popriri pentru recuperarea debitelor restante de 8.148 de lei.

„Totalul la nivelul lunii septembrie 2009 a sumelor pentru care am înfiinţat popriri este de 257.068 lei, sume pe care trebuie să le plătim într-o lună şi nu totalul sumelor pe care noi trebuie să le recuperăm. Ca exemplu, de sume foarte mari pentru care s-au înfiinţat popriri, este vorba de cereri de popriri formulate de Banca Transilvania pentru o sumă de 254.000 de lei în cazul unei persoane cu o pensie de 600 de lei şi Administraţia Financiară Câmpulung Moldovenesc a solicitat o poprire pentru o sumă de 115.625 de lei, iar o societate comercială a solicitat poprire pentru recuperarea sumei de 86.414 lei”, a menţionat Mirela Adomnicăi, adăugând că media de creştere a cererilor de popriri de la începutul anului până în prezent este de 70 de pensionari pe lună.

Directorul CJP Suceava şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa lunilor de iarnă ce se apropie, când majoritatea împrumuturilor la CAR sunt făcute de pensionari pentru a-şi acoperi necesarul pentru cheltuieli de întreţinere şi medicamente, „ceea ce înseamnă că ne aşteptăm şi la mai multe cereri de popriri”.

Potrivit Mirelei Adomnicăi, şi Asociaţiile de Proprietari au înaintat în luna septembrie către CJP Suceava un număr de 11 cereri de popriri pentru recuperarea debitelor restante în valoare de 1.898 de lei.


Intră acum și în grupul de