Sindicalistii suceveni din invatamant vor participa la greva generala din 5 octombrie


Intră acum și în grupul de

Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ au stabilit vineri, programul acţiunilor de protest din această toamnă. Sindicaliştii suceveni vor participa la greva generală din 5 octombrie, urmând ca mai apoi să organizeze un referendum pentru organizarea unei greve pe termen nelimitat începând cu 16 noiembrie.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ la care sunt afiliate Sindicatul Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi- cu 60 de grupe sindicale ce numără 2.605 membri, Sindicatului Liber din Învăţământ zona Câmpulung Moldovenesc, Sindicatul Judeţean din Învăţământ „Spiru Haret” Suceava cu cca. 3000 de membri, este nemulţumită de grilele din Legea unică de salarizare dar şi de faptul că prin această lege se pierd 11 indemnizaţii şi sporuri.

Astfel, în cadrul Alianţei Bugetarilor s-a stabilit deja că vor începe protestele pe data de 30 septembrie prin pichetarea celor două partide, PSD şi PD-L. Pe 5 octombrie se va declanşa grevă generală în întreg sistemul bugetar. Apoi pe 7 octombrie se va organiza un miting la care vor participa membrii celor patru confederaţii sindicale.

Sindicaliştii sunt hotărâţi să continue acţiunile de protest, în aşa fel încât această lege a salarizării pe care o consideră o lege discriminatorie, să fie abrogată.
Elevii sunt sfătuiţi să nu se prezinte la şcoală pe 5 octombrie pentru că nu se vor ţine cursuri , iar dacă vor fi totuşi elevi care se vor prezenta la şcoală, ei vor fi supravegheaţi, spun sindicaliştii din învăţământul sucevean.

Conducerea FSLI a adresat câte o scrisoare deschisă preşedintelui României şi Avocatului Poporului prin care solicită eliminarea articolului 49 din Legea unică a salarizării.
„Prin articolul 48, toate sporurile din contractele colective de muncă, sporul de mediul rural, sporul de dirigenţie şi tranşele suplimentare sunt definitiv abrogate de la data publicării legii în Monitorul Oficial, iar până în 31 decembrie se abrogă, prin articolul 49, gradaţia de merit, salariul de merit, sporul de stabilitate, sporul de suprasolicitare neuropsihică şi indemnizaţiile de conducere de la inspectorat şi directori, directori adjuncţi şi sporul practică pedagogică”, spun sindicaliştii.

Pe de altă parte vineri, Ministerul Educaţiei a anunţat că cele 11 sporuri despre care sindicatele din educaţie susţineau că au fost anulate vor fi acordate cadrelor didactice în perioada septembrie – decembrie 2009. Ecaterina Andronescu a cerut ministrului Muncii, Marian Sârbu, să lămurească problema sporurilor din învăţământ.

Ministerul Educaţiei susţine că în legea unică a salarizării s-a strecurat o eroare materială, dar Ministerul Muncii a făcut corecturile necesare astfel încât profesorii să primească sporurile.


Intră acum și în grupul de