Polițiștii au verificat cum respectă sucevenii regulile de distanțare fizică și de purtare a măștii de protecție. Au fost aplicate amenzi în valoare de peste 30.000 lei

În perioada 20-22 iunie, peste 300 de poliţişti, împreună cu jandarmi, poliţişti locali şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Muncii au acţionat pe raza județului Suceava pentru verificarea modului de respectare a regulilor de distanțare socială.

Potrivit IPJ Suceava, activitățile au avut în primul rând un rol de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță. Peste 1000 de persoane au fost consiliate, purtându-se discuții cu cetățenii și reprezentanții unităților comerciale cu privire la importanța putrării măștii de protecție, necesitatea respectării distanțării sociale și respectării normelor de igienă.

Totodată, pe parcursul acțiunilor derulate, au fost verificate unităţile comerciale cu specificul de activitate – terase/bar în aer liber. Concret, au fost verificate 364 de societăţi comerciale și au fost aplicate 77 de sancțiuni contravenționale în valoare de 30.600 lei.

Totodată, a fost identificată o societate comercială care nu respecta măsurile de diminuare a impactului riscurilor Legii nr. 55/2020 art. 5. (3)/Anexa nr. 3 la HG 394/2020. Au mai fost aplicate nouă sancțiuni pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală. Sursa precizează că a fost aplicată o sancțiune pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții

De asemenea, în aceeași perioadă, poliţiştii locali aflați în subordinea operațională a Poliției Române au efectuat verificări în mijloacele de transport în comun pentru a verifica purtarea măștii de protecție de către șoferi și călători, păstrarea unui loc liber între călători, realizarea diferențiată a accesului în autobuze pe ușile din față și din spate.

Au fost aplicate șapte sancțiuni contravenționale în valoare de 2.200 lei, toate pentru nepărtarea măștii de protecție.

Amintim că în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijlocele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție. Reamintim că nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecţie a vieţii şi pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătăţii persoanelor se pedepsește cu amendă de la 500 la 2500 lei.