OCPI Suceava face primul pas spre intabularea gratuita a terenurilor


Intră acum și în grupul de

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Suceava a demarat un proiect în valoare de aproximativ 100.000 Euro, în vederea executării de planuri parcelare la nivel de tarla, pentru suprafeţele aflate în extravilanul localităţilor.

Scopul proiectului este acela de a accelera finalizarea legilor fondului funciar, prin identificarea, măsurarea şi reprezentarea imobilelor pe planuri cadastrale în vederea înscrierii în cartea funciară. ,, Mai pe înţelesul oamenilor, este vorba de primul pas spre intabularea gratuită a terenurilor aflate în extravilan, datorită faptului că măsurarea şi identificarea se va face pe banii Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, după care nu mai este nevoie decât de extragerea parcelei din plan şi înscrierea ei în cartea funciară, operaţiune care nu se tarifează pentru prima înscriere a terenurilor din extravilan”, a declarat directorul Romică Andreica.

În vederea realizării proiectului, au fost selectate un număr de 9 localităţi, conform criteriilor impuse de ANCPI, respectiv: fiecare tarla să aibă până la 50% planuri de amplasament şi delimitare, recepţionate; să nu aibă mai mult de 20% din teritoriu ca rezervă la dispoziţia primăriei sau proprietari neidentificaţi; să fie emise titluri de proprietate în procent de minim 75% din suprafaţa tarlalei măsurate; alte criterii tehnice privind litigii administrative. ,,Practic în acest an se vor realiza planuri parcelare pentru o suprafaţă de aproximativ 10.000 ha, situate în 9 localităţi distincte, din partea de est a judeţului, distribuite uniform în toate zonele geografice tradiţionale cooperativizate, respectiv Rădăuţi-Siret- 2 localităţi, Suceava – 2 localităţi, Gura Humorului-Solca-2 localităţi şi Fălticeni -3 localităţi.

Mă bucură demararea acestui proiect, care este realizat din bugetul propriu al ANCPI şi o consider ca o realizare personală deoarece nu de puţine ori am vorbit despre intabularea gratuită şi iată că lucrul acesta a fost demarat. Vă mai reamintesc faptul că judeţul Suceava este şi singurul din Moldova care intră cu o comună (Moara) în alt proiect cu finanţare europeană în vederea realizării cadastrului general şi cu o prognoză până în 2013 de încă 19 localităţi propuse pentru cadastru general. Continuarea execuţiei de planuri parcelare şi în anii următori precum şi programul de cadastru general ce începe în 2010 şi până în 2013 fac din judeţul Suceava unul din primele din ţară în domeniul introducerii cadastrului general şi a intabulării gratuite”, a mai declarat directorul OCPI, Romică Andreica.

Primele 9 localităţi pentru care a fost deja demarată execuţia de planuri parcelare (în urma licitaţiei electronice) şi care are ca termen de finalizare sfârşitul anului, sunt: Marginea, Frătăuţii Noi, Salcea, Mitocu Dragomirnei, Botoşana, Dragoieşti, Horodniceni, Baia şi Bogdăneşti. ,,Mă bazez foarte mult pe sprijinul autorităţilor locale din cele 9 localităţi, dar şi pe colaborarea proprietarilor în vederea deplasării la teren în momentul convocării acestor întâlniri, având în vedere că este pentru prima dată când se realizează gratuit astfel de lucrări şi ele sunt în sprijinul cetăţenilor. Nu de puţine ori, valorile lucrărilor de intabulare erau mai mari dacât valoarea terenului şi iată că acum demarăm din buget propriu al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, acest proiect, lucru care sper să fie bine primit de proprietari. Estimăm pentru cele 10.000 ha de teren măsurat, identificarea şi ulterior înscrierea în Cartea Funciară a unui număr de aproximativ 20.000 de proprietari deci o lucrare de mare amploare şi este doar începutul”, a conchis directorul OCPI Suceava.


Intră acum și în grupul de