Kievul forțează reforma administrativă care va diviza comunitatea românilor din nordul Bucovinei în trei raioane diferite, unde românii vor fi minoritate absolută. Bucureștiul tace


Intră acum și în grupul de

În luna martie, News Bucovina atrăgea atenția că în curând Kievul va efectua o reformă administrativă națională, în urma căreia nu vor mai exista raioane majoritare românești în nordul Bucovinei.

Atunci erau în lucru mai multe variante ale reformei, iar între timp autoritățile de la Kiev au elaborat varianta finală, care momentan se află în discuție publică.

Precum era și de așteptat, cele mai sumbre așteptări pentru românii din nordul Bucovinei s-au adeverit. Comunitatea românească riscă să fie inclusă în raioane diferite, în toate fiind minoritate absolută (sub zece la sută).

După cum observă Radio Europa Liberă România, cel mai grav e faptul că Bucureștiul se arată total dezinteresat de soarta românilor din nordul Bucovinei.

Sursa citată menționează că spre deosebire de guvernele de la Sofia și de la Budapesta, executivul românul nu a negociat spații administrative comune pentru vorbitorii de limbă română din Ucraina.

În același timp, Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina susține că se urmărește asimilarea forțată a românilor din Ucraina. Astfel, Consiliul le-a cerut autorităților de la Kiev printr-un Memoriu ca cele patru raioane Noua Suliţă, Herţa, Hliboca, Storojineţ din regiunea Cernăuți, locuite preponderent de etnici români, să fie incluse într-o singură unitate administrativ –teritorială, precizează sursa citată.

De menționat că reforma prevede ca din cele 11 raioane existente din Regiunea Cernăuți să rămână doar trei, unde precum am menționat românii vor fi minoritate absolută.

Kievul vrea să împartă regiunea Cernăuți în următoarele raioane:

  • Storojineț, cu centrul administrativ în orașul Storojineț. În componența acestuia vor intra, conform propunerii actuale a proiectului legislativ transmis de către Guvern, teritoriile mai multor comunități teritoriale și orașe cu populație compact românească, printre care: Suceveni, Tărăseni, Tereblecea, Storojineț, Carapciu, Crasna, Cuciurul Mare, Hliboca, Pătrăuți, Ciudei etc.
  • Raionul Hotin, cu centrul administrativ în orașul Hotin.
  • Raionul Cernăuți, cu centrul administrativ în orașul Cernăuți. În compunerea acestuia ar intra teritoriul comunităților teritoriale și al orașelor Boian, Vancicăuți, Ostrița, Ceagor, Herța, Noua Suliță, Cernăuți etc.

Intră acum și în grupul de