Elevii din liceele falticenene sunt cei mai saraci din judet


Intră acum și în grupul de

Pe site-ul Ministerului Educaţiei, miercuri, a fost făcută publică lista candidaţilor eligibili în cadrul programului „Bani de liceu”. Peste 10.000 de elevi suceveni au depus cerere pentru a beneficia de bursa socială “Bani de liceu”, urmând ca Ministerul Educaţiei să decidă lista finală pentru fiecare judeţ. Din start, pentru anul şcolar 2009-2010 au fost eligibili pentru această bursă mai puţini elevi ca anul trecut din cauză că ministerul a redus la 150 de lei plafonul de sărăcie pentru care se acordă bursa, de la 200 lei. În anul şcolar trecut, toţi cei 13.063 de elevi, din aproape toate şcolile sucevene, care au făcut cerere au şi fost validaţi de minister şi au primit această bursă.

Anul acesta, se află pe lista ministerului 10.272 elevi eligibili din judeţ, Colegiul Agricol, Colegiul „Nicu Gane” şi Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”, toate din Fălticeni atingând recordul la numărul de elevi, cu cele circa 1.800 solicitări. Urmează Grupul Şcolar „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, cu 648 cereri, Grupul Şcolar „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, cu 523 şi Colegiul Tehnic Rădăuţi, cu 524 solicitări.

Elevi săraci sunt şi în liceele din municipiul Suceava, dar mult mai puţini, dacă e să judecăm după numărul cererilor. Astfel, cele mai multe sunt de la Colegiul Tehnic Alimentar – 354, urmând Colegiul Tehnic „Samuil Isopescul”, cu 241, Colegiul de Informatică – 157 solicitări, 150 de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
Sunt elevi necăjiţi şi la colegiile mai cu „pretenţii” din municipiu reşedinţă: 89 cereri de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi 79 de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.

Reamintim ca pot beneficia de acest ajutor liceenii care au un venit brut lunar pe membru de familie realizat în ultimele trei luni anterioare depunerii dosarului de maximum 150 de lei.

Elevii vor primi banii pe toata durata cursurilor şcolare, inclusiv in perioada examenului de bacalaureat. În afară de această modificare legată de plafon, potrivit unei adrese trimise de Ministerul Educaţiei inspectoratelor şcolare, dacă mai mulţi copii au acelaşi venit minim, pentru a se încadra într-un număr limitat de burse, ministerul îi va selecta după numărul de absenţe nemotivate şi după medii. Listele cu elevii eligibili din judeţele ţării sunt provizorii deocamdată, acum fiind perioada contestaţiilor, dar după aceea vor fi validate de o comisie specială, numită printr-un ordin emis luni, 26 octombrie, de minister.


Intră acum și în grupul de