DSP solicita sucevenilor evitarea deplasarilor in Ucraina


Intră acum și în grupul de

Direcţia de Sănătate Publică Suceava recomandă cetăţenilor judeţului Suceava „să limiteze pe cât posibil deplasările pe teritoriul Ucrainei”, ca urmare a creşterii continue a numărului cazurilor de infecţii respiratorii şi gripă de acolo. Şeful DSP Suceava, Ludovic Abiţiei, a precizat marţi, că s-a primit o atenţionare şi din partea şefului Administraţiei de Stat Cernăuţi, Vladymyr Kuliş, care la rândul său a recomandat evitarea călătoriilor în această zonă.

„Unele persoane prezentate la o consultaţie medicală după o călătorie în Ucraina şi de la care s-au recoltat probe biologice pentru a fi transmise Institutului Cantacuzino în vederea confirmării existenţei virusului AH1N1, prezintă simptome severe specifice unor infecţii acute ale cailor respiratorii, cu potenţial de complicaţii majore”, a declarat Ludovic Abiţei.

În acelaşi context, DSP a solicitat marţi, primăriilor din zona de graniţă, care au puncte de trecere simplificată a frontierei pe raza lor, să permită asistenţilor comunitari din subordine să asigure asistenţă medicală pe parcursul zilei, întrucât nu există alt personal medical acolo.

De asemenea, s-au distribuit materiale de protecţie pentru personalul care lucrează acolo şi pentru poliţiştii de frontieră, constând în măşti, mănuşi chirurgicale, dezinfectante.

Şeful DSP Suceava a mai informat că a trimis o adresă şi la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, care cuprinde ordinul 1094 al ministerului referitor la măsurile ce se impun. „Şi studenţii trebuie informaţi, iar când apar fenomene de boală să se autoizoleze şi să apeleze la medic”, a spus acesta.

În perioada 26 octombrie-1 noiembrie, la Suceava au fost confirmate 7 cazuri de gripă nouă.


Intră acum și în grupul de