269 dosare penale deschise în legătură cu modul de atribuire și derulare a contractelor de investiții publice în infrastructura locală, la nivel național. Prejudiciul depășește 100 milioane de lei

Polițiștii specializați în investigarea criminalității economice efectuează cercetări în 269 de dosare penale pentru fapte în legătură cu modul de atribuire și derulare a contractelor de investiții publice în infrastructura locală. Prejudiciul estimat, până în prezent, depășește 104.000.000 de lei.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române, în prezent, Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Poliţiei Române coordonează o acțiune, la nivel național, pentru prevenirea şi combaterea fraudelor din domeniul investițiilor publice în infrastructura locală.

Astfel, potrivit sursei citate, polițiștii au acționat pentru prevenirea, identificarea și investigarea situațiilor de fraudare a fondurilor publice puse la dispoziția beneficiarilor (unităţi administrativ-teritoriale, asociaţii de dezvoltare intercomunitară și universităţi) prin programe de finanțare.

Principalele infracțiuni cercetate în dosarele instrumentate de polițiști sunt: abuz în serviciu, obținerea ilegală de fonduri, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, înșelăciune, evaziune fiscală, delapidare, uzurparea funcţiei, înşelăciune, deturnare de fonduri, obţinere ilegală de fonduri și spălare de bani, precizează IGPR.

Prin urmare, polițiștii efectuează cercetări în cadrul a 269 de dosare penale, în care sunt cercetate 44 de persoane, pentru fapte în legătură cu modul de atribuire și derulare a contractelor pentru investiții publice în infrastructura locală.

Valoarea totală a prejudiciului reținut la momentul dispunerii începerii urmăririi penale in rem sau pe parcursul cercetărilor în aceste dosare este de 104.244.829 de lei.